Semlor väckte genusdebatten

GT:s nyhet om hur enbart flickorna fick semlor på fritids i Hemse, väckte såväl eko som debatt.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2011-03-15 04:00

- Det blev en liten spark i baken, konstaterar regionens genuspedagog Marit Olsson.

Nu ska hon tillsammans med rektorn planera hur ett fortsatt genusarbete i Hemse ska se ut.

GT kunde i lördags berätta om hur fritidshemmet Bläcku vid Högbyskolan i Hemse uppmärksammade internationella kvinnodagen bjöd flickorna på semlor men pojkarna på knäckebröd. Det var  en nyhet som väckte eko i hela landet, då den florerade i bland annat DN, Svenska dagbladet och Aftonbladet liksom ett otal bloggar och andra forum.

På Gotland har händelsen också väckt debatt, om hur barn ska behandlas och om hur dagar som till exempel internationella kvinnodagen ska eller inte ska uppmärksammas inom skol- och fritidsverksamhet.


"Det blev tokigt, galet"
Regionens genuspedagog Marit Olsson var i går i kontakt med såväl personalen på fritidshemmet som med rektorn i området, Lekbir Belmhamdi.

Hon tycker inte att tillvägagångssättet var ett bra sätt att uppmärksamma jämställdhetsfrågor bland barn.

- Det här är svåra frågor även för vuxna, och barnen har inte förstått hur personalen har tänkt. Och då blir det orättvist, det är inget att sticka under stol med. Det blev tokigt, galet, säger Marit Olsson.


Fortsatta diskussioner
Marit Olsson kommer i slutet av veckan att ha ett möte med rektorn, och då ska en plan arbetas fram för hur genus- och jämställdhetsarbetet ska se ut i Hemse framöver.

- Jag är inte mycket för temadagar då man ska behandla flickor och pojkar olika; i det här fallet var det en hel grupp som kände sig utesluten och orättvist behandlad. Men naturligtvis bör man prata om internationella kvinnodagen, och jag hoppas att det här ska leda till att diskussionen fortsätter och att man kan gå vidare med jämställdhetsfrågorna.


Första steget på fredag
Marit Olsson tror inte att den här händelsen är alldeles unik, utan att det faktiskt är stora skillnader i utbildningen av och kunskapen kring jämställdhet- och genus-frågor i olika skolor och fritidshem runt om på Gotland.

- Att vi kommer att gå vidare med det här är klart, men exakt hur det kommer att ske får vi se, säger Marit Olsson.

Första steget tas på fredag, då Marit Olsson sätter sig med rektorn Lekbir Belmhamdi för att diskutera ett upplägg av det fortsatta jämställdhetsarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!