Seniorer vill bygga eget

Ett nytt äldreboende kan rädda både service och arbetstillfällen i Burgsvik.

Gotland2007-03-29 06:00
Det tror intresseföreningen Loket.
Samtidigt pekar allt mot att kommunen flyttar från Sudergården.
Det handlar i ett första skede om ett tiotal lägenheter som ska ägas i kooperativ form.
Sedan en tid arbetar en intresseförening med att skapa efterfrågan kring bostäderna, som ska ligga bakom före detta posten, intill de gamla lokstallarna.
Här finns en tomt på 3 500 kvadratmeter som föreningen vill hyra eller köpa av kommunen.
Idén är att bygga två huskroppar med lägenheter och gemensamma utrymmen som tvättstuga och konferensrum.
- Det bästa med detta är att vi blir kvar i vår hembygd. Vi flyttar inte till Hemse eller Visby, säger Mats Björck, vice ordförande i föreningens interimstyrelse.
Platsen ligger nära exempelvis butik, busshållplats och bibliotek, understryker han.
De boende kommer enligt beräkningar att få betala mellan 75 000 och 100 000 kronor i insats, och betala knappt 5 000 kronor i hyra för en trerumslägenhet.
Men det förutsätter att tillräckligt många är intresserade av bostäderna.
- Ju fler lägenheter vi kan bygga, desto mer kan vi sänka kostnaden för projektet, berättar Harald Larsson, medlem i föreningens arbetsgrupp.

Räddar servicen på orten
Erfarenheter från Jämtland visar att kooperativa seniorboenden kan leda till att ortens närservice som butik och kiosk kan överleva, att barnfamiljer stannar kvar och att arbetstillfällena blir fler, påpekade Margareta Gottberg, projektledare vid Coompanion - kooperativ utveckling Gotland.
I går höll intresseföreningen ett möte i Burgsvik. Inbjudna var även Gustaf Hoffstedt (m), kommunalråd och ordförande för social- och omsorgsnämnden, samt Per-Olof Jacobsson (c), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hoffstedt erbjöd Sudergården
Gustaf Hoffstedt hade med sig ett förslag till föreningen: varför inte bygga lägenheterna i Sudergården?
- Kommunen kommer med all sannolikhet att lämna Sudergården till förmån för ett nybyggt särskilt boende i närheten, berättade han, och lockade med att kommunen kan tänka sig att sälja de gamla lokalerna till ett förmånligt pris - bara verksamheten är rätt.
Mats Björck ställde sig tveksam till erbjudandet.
- Sudergården känns som en institution jämfört med att skapa våra egna lägenheter. Men tanken är inte ointressant.
Allianspartierna vill gärna bygga ett äldrecentra i samhället, där ett kooperativt seniorboende passar väl in, förklarade politikerna.
Ett eget seniorboende ökar livskvaliteten och gör att behovet av särskilda boenden för till exempel ensamma människor skjuts upp, konstaterade Gustaf Hoffstedt.
- Kan vi undvika särskilt boende ska vi göra det. Det är en av kommunens dyraste tjänster och en plats kostar runt en halv miljon kronor per år, förklarade han.
Ytterligare en fördel med ett seniorboende i Burgsvik är att det blir omsättning på bostadsmarknaden, tyckte kommunalrådet.
Men några löften om ekonomiskt stöd för seniorboendet lämnade politikerna inte:
- Vi kommer att göra vad vi kan för att underlätta processen, men allt hänger på ert engagemang, sade Gustaf Hoffstedt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!