Sensommaren ger hopp om coronaeffekt

Fulla hotell och bra beläggning på färjorna – sensommaren går oväntat bra för besöksnäringen. "Många kommer första gången till Gotland som är vana att resa till Medelhavet", säger Anders Lickhammer på Strand hotell.

Så här såg det ut när S/F 1650 lade till i torsdags eftermiddag i Visby hamn. En lång karavan av husbilar, personbilar och motorcyklar rullade av på Färjeleden.

Så här såg det ut när S/F 1650 lade till i torsdags eftermiddag i Visby hamn. En lång karavan av husbilar, personbilar och motorcyklar rullade av på Färjeleden.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-08-29 06:45

När reseförbudet hävdes i mitten på juni kom sommaren ändå i gång för besöksnäringen. När semesterperioden är över märks coronaeffekten tydligt. Ressugna svenskar åker inte utomlands, de väljer Gotland istället. 

– Vi brukar åka utomlands, till Grekland eller Spanien, men Gotland har alltid varit hett på listan, säger Marcus Nyman från Örebro och får medhåll av sin fru Angelica:

– Corona gör att vi inte vill åka utomlands, säger hon.

Efter tre dygn sammanfattar de sitt premiärbesök på ön med boende på hotell i Visby med ett ord – magiskt.

– Vi åkte söderut till Hoburgen och åt på Majstregården, besökte Gotlands djurpark och rekade inför nästa sommar, säger Marcus Nyman och lovar komma tillbaka.

Att Gotland är ett starkt varumärke och alternativ till en utlandsresa i coronatider märker Anders Lickhammer på Best Western Strand Hotel Visby.

– Effekten är tydlig – Gotland är en vinnare, säger han.

I stället för konferenser och stora grupper som brukar komma så här års är det privatresenärerna som fyller hotellet.

– Det går oväntat bra. Över helgen är det helt fullt och det bokar på bra. Det finns dagar i september som är fullbokade, säger han och berättar att många hör av sig med förfrågningar om hösten och att han därför räknar med fortsatt bra beläggning under september och oktober.

Kollegan Viktoria Andersson på Clarion Hotel Wisby gör även hon tuppen upp.

– Det går fantastiskt bra. Gotland är en vinnare och det bara fortsätter att komma gäster. Jag tror att många har tagit ut extra semesterveckor och vi har haft en bättre augusti än förra året, säger hon och berättar att summeringen för augusti stannar på 85 procents beläggning.

Viktoria Andersson är hoppfull inför hösten.

– Det fanns en oro för att vi skulle behöva stänga i oktober, men så blir det inte, säger hon och berättar att verksamheten däremot är svårplanerad, eftersom trenden är att de som åker till Gotland just nu bokar med mycket kort varsel.

Den bilden delas av Destination Gotland, där många resande till Gotland bokar samma vecka som de ska åka. De senaste veckorna har legat på drygt 80 procents resande jämfört med motsvarande period i fjol.

– Eftersom man stannar längre ser vi ett ökat antal människor på ön, vilket gör att besöksnäringen på ön troligen upplever en positivare bild av nuläget än vad vi gör beträffande själva resandet, säger vd Christer Bruzelius.

Han berättar om ett intäktsbortfall under sommaren som har varit betydligt större än vad man har kunnat reducera sina kostnader.

– Vi ser att den trenden fortsätter under hösten, säger Christer Bruzelius.

Boendeanläggningar känner av att det stora antalet utländska gästerna som brukar semestra sent på sommaren är färre i år.

– Andra år har vi haft mycket utländska besökare och företagsgäster som inte kommer i år, säger Jonas Henning på Slite strandby.

Han lägger nu några intensiva sommarveckor bakom sig och är ändå nöjd med säsongen som helhet. Det är även Eva Hansén på Holmhällars pensionat, som har restaurangen öppen tre veckor till. 

– Det är mycket gotlänningar nu. Vi märker en ökning på lite äldre gäster som vill röra på sig när det inte är lika mycket turister, säger Eva Hansén.

Hon ser också en annan effekt av corona:

– Många fritidshusägare kom redan till påsk och stannar fortfarande kvar istället för att åka hem.

Allmänna råd för resor

Stanna hemma om du har symtom på covid-19.

Både under resan och vistelsen är det viktigt att du håller avstånd till andra och undviker trängsel. 

Innan du åker, kontrollera med trafikoperatören om nya rutiner, anvisningar och hur trafiken påverkas av smittan. Trafikföretagen har ett ansvar att minska risken för trängsel och begränsa antalet passagerare per fordon.
Om du måste resa kollektivt bör du undvika trängsel och välja alternativ där det går att boka en sittplats.

Källa: Krisinformation.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!