Sent beslut försvårar elevernas körutbildning

Sent omsider blev det ett beslut att köpa Nybergstomten vid Lundbygatan för 6,3 miljoner kronor för Säves transporttekniska utbildning. Men nu försvåras elevernas körutbildning. Orsaken är förhalningen av ärendet, något som både politiker och tjänstemän anses ha sin del i.
­ Det börjar bli kärvt nu. Wisab börjar om några veckor att bygga på en del av den körgård som transporttekniska har på A7 och man har redan inhägnat en del av vårt område. Därför kan alla körövningar inte längre genomföras. Vi kan tidigast flytta till Lundbygatan till höstlovet i oktober!

Gotland2002-08-15 04:00
Det säger Bengt Larsson, biträdande rektor på Christopher Polhemgymnasiet. Sedan gymnasieskolan tog över utbildningen från Amu i augusti för tio år sedan, har utbildningen genomförts i det provisorium som finns på A7-området.
­ När Wisab nu behöver ta en del av körgården så omöjliggör det körning runt fastigheten vi håller till på. Det finns inte utrymme för alla moment i övningskörningen och då kan vi bara genomföra en del av den grundläggande utbildning som krävs för att eleverna skall få sin behörighet godkänd. Det säger Bertil Larsson, ansvarig för den transporttekniska linjen och en av de fyra lärare som utbildar totalt 32 elever om året.
I går eftermiddags träffades folk från Wisab och transporttekniska linjen för att diskutera fram någon lösning. Wisab skall igång om några veckor med att uppföra nio villor och två flerfamiljshus med totalt tio lägenheter. Det blir till en del på mark som transporttekniska hittills har använt för sina körövningar.
Det är tekniska nämnden som har tagit beslutet att sälja marken. trots att transporttekniska fortfarande finns kvar där.
­ Precis före midsommar fick jag veta att Wisab skulle börja bygga och det fick jag veta av Håkan Olsson på Wisab, inte av tekniska förvaltningen. Därifrån meddelades bara att man hade sålt marken, säger Bengt Larsson.
­ Vi måste lösa det på plats. Vi försöker knåpa ihop det så gott det går, säger Håkan Olsson på Wisab.
I två års tid har frågan om nya lokaler och körgård för transporttekniska linjen stötts och blötts. Från skolans sida har man hela tiden velat flytta i Nybergstomten vid Lundbygatan på Österby, ett perfekt läge med alla godsföretagen runtomkring.
<span class=MR>Dyr fördröjning</span>
I november för två år sedan var man där och tittade tillsammans med tekniska förvaltningen. Men sedan började andra förslag poppa upp, en placering intill räddningstjänsten, flytt till Fårösund eller att ha utbildning vid väggaraget i Roma. Bengt Larsson tror att den här förhalningen har kostat kommunen två miljoner kronor extra.
­ Tekniska nämnden har en speciell uppgift, att ordna fram lokaler. Men sedan så har det handlat om så mycket annat i stället. Deras sak har varit att ta fram lokaler för oss i Visbyområdet. Men tekniska nämndens ordförande gick ju ut och sa att utbildningen skulle läggas ner och att den kunde ligga på fastlandet i stället.
­ Som politiker kan han ha en uppfattning om det, men inte i sin roll som tekniska nämndens ordförande. Gotland är helt beroende av transporter och då är det rimligt att ha en sådan utbildning här, även om den är den dyraste gymnasieutbildningen som vi har, säger Bengt Larsson.
<span class=MR>Dålig samordning</span>
Förutom politikernas långbänk pekar Bengt Larsson på den dåliga samordningen mellan olika handläggare på tekniska förvaltningens fastighetsavdelning. Den ena handen har inte vetat vad den andra har gjort.
Nu kläms transporttekniska utbildningen mellan olika planerade byggen på A7. Förutom Wisabs bygge som startar om några veckor så väntar de 100 lägenheter för äldreboende, som kommunen vill börja bygga i november. Också detta på marken där transportutbildningen fortfarande finns.
­ Att det nu blir en sådan rusch beror på att Göransgården har blivit utdömd och att man måste bygga för nya äldreboenden. Men i dag vet jag inte om vi kan vara härifrån då. I så fall kan kommunen inte börja bygga sina äldrebostäder förrän i januari, säger Bengt Larsson.
<span class=MR>Lundbygatan blir bra</span>
Men när man väl finns vid Lundbygatan, då blir allt bra. Det tycker både lärare och rektor. man får bra lokaler och en större körgård, en körgård som dessutom är dränerad.
­ Här kan grusplanen vara som de tusen sjöarnas land när det har regnat. När det är blött blir det jockigt som i en enda stor brye och när det är torrt dammar det så att man inte kan se stan. Vid Lundbygatan blir det bättre arbetsmiljö.
­ Ja, jag tror att det blir riktigt bra där, säger Bertil Larsson, ansvarig för transporttekniska linjen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om