Svaret om Astra Zenecas covid-vaccin dröjer. I EU har man gett tummen upp, men i Sverige väntar man nu på att Folkhälsomyndigheten ska granska materialet från Europeiska läkemedelsmyndigheten innan grönt ljus kan ges. Till dess ligger Astra Zenecas vaccin och väntar i kylen.
– Det är Astra Zenecas vaccin som har längst hållbarhet vilket innebär att även om besked skulle dröja, så behöver vi inte kassera något vaccin, säger vaccinsamordnare Christine Senter.
Förnyad info från Folkhälsomyndigheten angående Astra Zenecavaccinets vara eller inte vara väntas under nästa vecka. De personer som redan fått en spruta av det vaccinet har inte nästa dos planerad förrän tidigast vecka 15.
– Allt beror på vad Folkhälsomyndigheten landar i, men det är en stund kvar till dos två är planerad. Antingen så fortsätter vaccinationen med det vaccinet, eller så stoppas det. Och då är det inga problem för den som redan fått en dos av Astra Zenecas vaccin att istället få två doser av ett annat vaccin. Oavsett hinner vi planera för det, säger Christine Senter.
Men frustrationen är stor. Verkligheten skiljer sig drastiskt från den plan man såg framför sig i slutet av förra året. Trots det finns det flera ljusglimtar.
– Jag är nog lika frustrerad som alla som nu väntar på att få bli vaccinerade. När vi gick in i det här arbetet trodde vi att vi skulle få så betydligt mycket större leveranser, och vi trodde att hela befolkningen skulle vara färdigvaccinerade till en bra bit före midsommar.
Men sen har leveransplanerna förändrats gång på gång. Region Gotland, och landet i övrigt, har fått minskade volymer, inte bara från Astra Zeneca. Leveranser har skjutits fram eller reducerats, och man har fått planera om.
– Trots det har vi fortfarande högst täckningsgrad i landet vad gäller de äldsta, vilket är väldigt positivt. Det gör att vi nu kan se att det är lite lugnare på särskilda boenden till exempel, och att 91 procent av våra 80-plussare har fått sin första dos. Inom en till två veckor är de klara.
När övriga i Fas 2 kan tänkas vara klara beror på väldigt många olika saker. Gruppen innefattar 20 000 individer varav 6 200 redan fått minst en dos. Men 9 000 individer i den gruppen har ännu inte fått något vaccin.
– Om vi ska vara realistiska är vi nog inte klara med Fas 2 förrän i maj, säger Christine Senter.
368055