Ser fram emot en världskonferens i Visby som är till för alla

För första gången ska en världskonferens för sägenforskare hållas i Sverige. Och det i Visby.
­ Det är uppmuntrande att den hålls här. Vi är på väg att bygga upp en medveten forskning om folkloristik på högskolan, säger Ulf Palmenfelt, professor i etnologi och prefekt på institutionen för kultur och samhälle.
Konferensen är öppen för allmänheten.

Gotland2003-08-07 04:00
Världskonferensen står International society for folk narrative research, ISFNR, för. 120 sägenforskare kommer samlas i Visby från och med nästa onsdag till söndagen den 17 augusti. Forskarna kommer från hela världen, till exempel Ghana, Indien, Israel, Mauritius, Skottland och Malta.
Sverige har aldrig anordnat världskonferensen förut.
­ Det är ju kul att det blev just i Visby.
Enligt Ulf Palmenfelt är inte folkloristik vanligt i Sverige. Det är ett ämne som ligger inom etnologi och de flesta som studerar vetenskapen väljer att fördjupa sig inom andra områden. På Gotlands högskola är man däremot på väg att bygga upp folkloristiken och forskningen kring sägner.
­ Det är väldigt stort i Finland, Ungern och Irland. Sverige har förvisso Carl Wilhelm von Sydow som en framträdande forskare.

<span class=MR>Sätt att hantera vardagen</span>
Världskonferencen är indelad i tre teman som går parallellt under de fem dagarna. Nytt tema under denna kongress är öar och deras berättelse.
­ Det passar ju väldigt bra med tanke på den ö som Gotland är och vilka sägner vi har.
De andra två ämnena är samhälle i omvandling och kulturarv.
Konferensen är öppen för alla intresserade. Ett kort kan köpas som ger tillträde till hela sammanträdet.
­ Jag tror folk är intresserade av det här. Det är intressant att se hur sägnerna berättas regionalt och lokalt. Dessutom fyller sägner fortfarande en viktig funktion för oss.
Enligt Ulf Palmenfelt är sägnerna aktuella för dagens människor för att de fortfarande är ett sätt att förstå ens självbild och världsbild.
­ Människan bygger intryck genom berättelser.
Sägnerna som berättas i dag är ungefär de samma som för 150 år sedan men i modernare utformning.
­ På 70-talet när invandringen kom använde vi sägner som att de odlade potatis i lägenheterna. Det var svenskens sätt att hantera hur andra folk beter sig. Någon hänsyn till att invandrarna kom från en annan kultur togs inte.
Efter den 11 september när Pentagon störtades kunde man dagen efter på internet hitta massor av historier om händelsen.
­ Genom en sägen kan man hantera svåra saker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om