Ser över sina formuleringar

Sedan 1993 har ett 50-tal hus byggts där strandskyddet egentligen gäller. Anledningen är att Region Gotland feltolkat länsstyrelsens formuleringar om strandskyddsbestämmelserna.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2011-02-05 04:00

Nyligen upptäckte tjänstemän från länsstyrelsen att ett fritidshus hade byggts inom strandskyddat område vid Bohakasand på Fårö. En åtalsanmälan om misstänkt överträdelse av miljöbalken gjordes. Fastighetsägaren menade dock att allt hade gått rätt till och att byggnadsnämnden gett bygglov.

Efter att länsstyrelsen nu tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen, arkitekten och fastighetsägaren utrett omständigheterna kring bygglovet lägger länsstyrelsen ner ärendet, och alltså även åtalsanmälan.

Huset får stå kvar och länsstyrelsen beklagar att enskilda personer kommit i kläm vid hanteringen av ärendet.


"Avstyckningsplaner"
I och med ärendet om fritidshuset på Fårö har länsstyrelsen upptäckt att kommunen felaktigt beviljat omkring 50 bygglov inom strandskyddat område sedan 1993, då de nya strandskyddsbestämmelserna formulerades.

Förklaringen är att regionen tolkat länsstyrelsens skrivning så att strandskyddet inte gällde inom så kallade "avstyckningsplaner". Det är områden som på 30-talet pekades ut som tänkbara platser för framtida fastigheter, men de innehöll inga byggrätter.

När det utökade strandskyddet kom undantogs mark för bebyggelse inom detaljplan. I övergångsbestämmelserna fick även avstyckningsplanerna räknas dit. Det har sedan kommunen fortsatt med under alla år.

Länsstyrelsen har tidigare inte reagerat på detta om byggloven inte överklagats dit. Man har inte heller, som i fallet på Fårö, själv fått ögonen på de hus som byggts inom strandskyddet.


Accepterar tolkningen
- Vi får acceptera byggnadsnämndens tolkning av undantagen från strandskyddsbestämmelserna från 1993 och 1999. Länsstyrelsen skulle ha varit tydligare i sin formulering, säger Petter Rimfors, jurist på länsstyrelsen.

Det blir inga ändringar av tidigare bygglovsbeslut. Marken går inte att återställa och de hus som byggts inom strandskyddet får stå kvar.

Däremot ska länsstyrelsen nu se över hur man formulerat strandskyddsbestämmelserna så att fler tolkningsmissar undviks.

Strandskyddet kom på pränt 1952 och är nu en del av Miljöbalken, som tillkom 1999.

Strandskyddslagen var ett resultat av "fritidsutredningen" från 1983.

I samma veva etablerades begreppet allemandsrätt och myndigheterna ville dels trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv, dels bevara goda livsvillkor för djur och växter på land och i vatten.

Strandskydd råder vid hav, insjöar och vattendrag. Grunden är 100 meter från vattenlinjen, men skyddet kan utökas till 300 meter.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!