Sex av tio oroar sig för klimatet

Allt fler oroar sig för klimatet. "Jag har klimatångest", säger Elisabeth Johansson och pekar på den akuta bristen på vatten. Sex av tio delar hennes oro.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-03-29 06:05

Klimatnödläge

Coronapandemin har fått fler att oroa sig för klimatet. Det visar en undersökning från WWF och Kantar Sifo. Sex av tio i Sverige oroar sig över klimatkrisen, jämfört med fyra av tio för bara ett år sedan när den förra klimatbarometern gjordes.

– I år det tydligt att covid-19 satt sina spår och fler ser samband mellan klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och pandemier. Allt fler är också villiga att ändra sina vanor, till exempel att äta mindre kött, flyga och shoppa mindre nytt för att minska sin klimatpåverkan, säger Peter Westman, tillförordnad generalsekreterare på WWF.

Region Gotland erkände i höstas klimatnödläge. Undersökningen visar att många vill att beslutsfattare ska agera kraftfullt mot klimatkrisen. Dit hör Helena Hoas, som diskuterar klimatfrågan med sin man Kenneth Lockridge över en våffla.

– Det görs alldeles för lite. Det känns som att folk inte har vaknat trots att klimathotet står runt knuten och bankar, säger hon och får medhåll:

– Jag är pessimist i grunden. Greta har helt rätt – det är för sent. Det räcker inte längre med att minska utsläppen, vi måste ta hand om och fånga in den koldioxid som redan finns i atmosfären, säger Kenneth Lockridge.

Undersökningen från WWF visar att hälften av svenskarna, fler kvinnor än män, har dragit ner på sina inköp: Nära sex av tio kvinnor har minskat sin nykonsumtion, jämfört med knappt fyra av tio bland männen. 

Hälften uppger att de ska flyga mindre efter pandemin. Av de som tror att de kommer att flyga mindre säger tre av tio att de ska hitta andra sätt att resa på och lika många säger att de ska semestra i Sverige. Dit hör Elisabeth Johansson i Visby.

– Jag reser mindre, kör mindre bil och senast jag flög var 2016, säger hon i sin trädgård i Visby.

Den klimatförändring hon oroar sig mest över lokalt är bristen på vatten.

– Jag har klimatångest. Jag är väldigt bedrövad över torkan som vi har drabbats av på Gotland.

Var tredje svensk har också ersatt sitt bilåkande med att gå eller cykla.

– Jag cyklar två mil om dagen. Varför ska man ta bilen för att köpa en liter mjölk, säger Bosse Gottberg och kliver av cykeln för att handla.

Undersökningen visar att matbutikerna kraftigt ökat sin försäljning av grönsaker. Bland yngre män begränsar nästan var tredje sin köttkonsumtion, medan hälften av de unga kvinnorna har minskat mängden kött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!