Sex och sånt
Idag lanserar GA frågespalten Sex och sånt. En expertpanel kommer att svara på mailade frågor.
- Ja, du vet, sex och sånt.
Ett mer passande namn till GA:s nya frågespalt är därför svårt att hitta. För namnet beskriver ju så precis allt det som spalten kommer att handla om. Sex. Och allt det där andra som på ett eller annat sätt kanske hör ihop med sex. Eller också inte alls. Kärlek, kropp, själ och relationer behöver inte ha ett dugg med sex att göra. De kan vara fantastiska eller katastrofala ändå.
Någon kanske undrar varför vi lanserar en klassisk frågespalt i dessa uppkopplade internet-tider, när all tänkbar information finns bara ett musklick bort. Svaret är ganska enkelt. Vi lever i en upplyst och väldigt kunnig tidsålder. Vi har sett det mesta, hört det mesta och gjort det mesta. Åtminstone vill vi tro att vi kan precis allting. Men är det sant?
Nej, så klart att det inte är sant. Vi behöver fortfarande svar och vi behöver fortfarande fråga någon levande om vissa saker. Sånt som kanske är pinsamt eller jobbigt.
- Och allt vill man nog inte prata med sina föräldrar om, säger barnmorskan Åsa Hedqvist där vi sitter på ungdomsmottagningen.
Det är en lugn dag. Det är tomt i lokalerna. Inte alls som på onsdagseftermiddagarna, då är det något av en ungdomsgård, skrattar Åsa. Under förra året hade man omkring 3 000 besökare på ungdomsmottagningen. Så ibland är det fullt drag och ett jäkla liv kring den mytomspunna klotterpärmen.
- Man smyger inte hit längre, det är inte skambelagt att komma till ungdomsmottagningen idag, som det kanske var förr, berättar Åsa och hennes kollega Annelie Grindefjord.
En fundering, jag skulle hellre vilja bli undersökt av en man.
- Om du som kille skulle vilja gå till en man, så går det givetvis att ordna, säger de.
Har ni tystnadsplikt?
- Vi har tystnadsplikt, men vi har ändå anmälningsplikt. När det kommer fram sådana saker som inger oss stor oro kring den enskilda ungdomen är vi skyldiga att se till att han eller hon får den hjälp som behövs och då är vi skyldiga enligt lag att bryta tystnadsplikten, men aldrig bakom ungdomens rygg, ungdomarna får alltid veta först, säger Åsa och Annelie.
En vanlig dag får ungdomsmottagningen ungefär tre, fyra mail med frågor och man är noga med att skicka ett personligt svar till alla. På mailen är killarna fler, men på mottagningen är det tvärtom. Man är därför lite bedrövad över det faktum att man numera inte kan komma ut i skolorna och föreläsa, det var där vi nådde killarna, säger de.
Hur ser ni på den här nya spalten?
- Det är kul att de här frågorna uppmärksammas och det känns schysst att medverka till att det blir klokt sagt, säger den månghövdade expertpanelen, bestående av barnmorskor, läkare, psykologer, kuratorer och ungdomshandlare.
- Och det är roligt att panelen sitter på en så bred kompetens.
Så fråga dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!