– Vi har tryckt på knappen, meddelade projektledaren Karin Bergenås när Trafikverket på tisdagen presenterade ramarna för nästa upphandling av Gotlandstrafiken.
Knapptryckningen innebär att rederierna den här veckan kan ta del av det som Trafikverket upphandlar för perioden 1 februari 2027– 31 januari 2035, med option att förlänga avtalet två år. Helagotland reder ut nyheterna, område för område, i upphandlingsunderlaget.
Säkerheten
Upphandlingen startar två månader försenad, efter krav att säkerhetspolitiska hänsyn måste ingå.
– Vi har haft en tät dialog med Försvarsmakten. Kommande operatör ska vara en tydlig del av totalförsvaret, och upphandlingen har bestämmelser som stoppar oönskade operatörer, säger Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana.
Biljettpriser
Nuvarande avtal innehåller en klausul om att rederiet, Destination Gotland, och Trafikverket ska dela på kostnaderna när bränslepriset ökar. Det har lett till kraftiga höjningar av biljettpriserna.
– Vi har sett vilken enorm effekt det har när bränslepriserna skenar, så i nästa avtal slopar vi den klausulen, säger Karin Bergenås.
Prisjusteringar ska enbart göras efter KPI (konsumentprisindex) fyra gångar om året. I dag justeras priset bara en gång årligen.
Vid presentationen utlovade Trafikverket lägre biljettpriser för gotlänningar från 2027 på de avgångar som ingår i upphandlingen. På de som inte ingår, exempelvis utökad trafik sommartid, kommer fri prissättning att gälla för gotlänningar på samma sätt som för besökare.
Kapacitet
På linjen till Nynäshamn utökas den upphandlade trafiken från 5 800 till 6 400 passagerare per dygn. Dagens kapacitet för gods, 8 400 längdmeter per dygn, ökas med fyra procent.
På södra linjen upphandlas samma kapacitet som i dag, det vill säga 2 400 passagerare per dygn.
Överfartstider
I dag kör Destination Gotland snabbare än avtalet kräver, något som räknades rederiet till godo när anbuden bedömdes. I nästa avtal ges ingen bonus för rederier som ökar farten mer än Trafikverket kräver, men å andra sidan har kraven på överfartstider skärpts.
Under högsäsong (juni– augusti) samt fredagar– söndagar får färjeresan till Nynäshamn max ta 3 timmar och 15 minuter. Övrig tid, måndag– torsdag under lågsäsong, är maxgränsen 3 timmar och 36 minuter.
Samma krav gäller för linjen till Oskarshamn.
Avgångstider från Visby ska senast ske klockan 16.30, och senaste ankomsttid fredag– söndag ska vara 23.30, och måndag– torsdag 01.00.
Ett nytt krav är att färjeresan ska gå att boka minst nio månader i förväg.
Klimatet
När den förra upphandlingen gjordes 2013 ställdes inga krav om utsläppen av koldioxid. Sedan dess har Sverige 2017 antagit ett klimatpolitiskt ramverk med en klimatlag, med krav på en kraftig minskning av utsläppen från inrikestrafiken.
– Vi kräver en minskning av co2-utsläppen med 30 procent, men kommer att ha en fortsatt dialog med operatören om ytterligare sänkningar. Det händer mycket, båda vad gäller energieffektivisering och alternativa fossilfria drivmedel. Avtalet sträcker sig till 2035. Vi har siktat in oss på att nå det klimatmål som är satt till 2045, säger Karin Bergenås.
Konkurrens
Tidigare har brist på konkurrens i upphandlingarna varit ett stort problem. Upphandlingen 2013 delades därför upp, men erbjudande till rederierna att lämna anbud på enbart en linje. Dessutom sänktes kravet på bankgaranti. Trots det var det bara ett rederi som lämnade ett anbud som uppfyllde kraven.
Den här gången finns inte möjlighet att lägga anbud på enbart en linje.
– Nästa upphandlingen har en ökad tydlighet. Vi redogör för behoven, vad som behövs, sedan är det upp till operatören att skapa en lösning. Vi tror att det ska göra upphandlingen tillräckligt intressant, säger Karin Bergenås.
Bristande konkurrens i upphandlingen gjorde att Trafikverket utredde alternativ, och kom fram till att statligt ägda färjor skulle öka intresset för att driva trafiken. I en egen utredning som presenterades 2021 förordades statliga färjor.
– Det stämmer, men vi har inte fått något uppdrag att gå vidare med den frågan, säger Roberto Maiorana.
Upphandlingsunderlaget kommer att läggas ut på TED (Tenders Electronic Daily) som är den plats där offentliga upphandlingar i EU publiceras. Den 29 februari 2024 ska anbuden senast ha nått Trafikverket.
– Vi räknar med att kunna fatta beslut om tilldelningen till sommaren 2024, säger Karin Bergenås.