Sexuell läggning på schemat för sextio lärare på Gotland
- Vi vill jobba förebyggande och mot mobbning. Ingen ska behöva bli diskriminerad eller kränkt för sin sexuella läggning, säger Jennie Hövling. I går var hon en av 60 lärare på Gotland som utbildades i sexuell läggning. Under ytan är projektet som utmanar heteronormen.
Susanne Åkesson, informatör i projektet förklarar att heteronormen innebär antagandet att alla är heterosexuella och att detta är det naturliga och önskvärda sättet att leva. I projektet under ytan används ett utbildningsmaterial som är användbart både i diskussionerna kring arbetsmiljön i skolan och i den ordinarie undervisningen.
- Man kan inte börja jobba med frågor om sexuell läggning om man inte först har jobbat med dessa frågor själv. I lärarutbildningen ingår utbildning om kön och genus, men inget om sexuell läggning. Mer kunskap behövs. Målet är att skapa ett arbetsklimat i skolans värld där sexuell läggning, på samma sätt som religion, kön eller funktionshinder, inte är ett särämne.
Daniel Hjalmarsson pekar på värderingar, begrepp och definiering. Han konstaterar att de sexuella läggningarna handlar om kön och är tre, hetero, homo och bi, medan exempelvis en transvestit kan vara hetero-, homo- eller bisexuell.
- Sexuell läggning handlar inte om sex utan om kärlek. Det är viktigt att veta. Som lärare gäller det att vara förberedd om och när en kollega eller elev vill komma ut. Gruppens skapar förutsättningar men det är individen som gör valet att komma ut eller inte., konstaterar Susanne Åkesson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!