I april 1564 föddes en liten engelsk gosse som skulle komma att bli känd över hela världen. Nationalskalden och dramatikern William Shakespeares pjäser innehåller allt; lycka, sorg, intriger, liv, kärlek, hat och ond bråd död. Vad som händer när Gotlands improvisationsteater sätter igång, det vet ingen, inte ens improvisatörerna själva. Så här ska det i alla fall gå till: Föreställningen delas upp i två akter. Under första akten får publiken förklarat för sig och se prov på hur improvisationsteater kan gå till. De bjuds på sketcher och sånger, allt med inspiration av Shakespeare.
Inför andra akten delas det ut lokala nyhetstidningar (Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar). Teaterensemblen har i förväg valt ut några nyhetsartiklar varav publiken ska välja en av dessa som man vill se tolkade i Shakespeare-tappning. Publiken ska också hjälpa till med att föreslå vissa förutsättningar som improvisatörerna och musikern ska arbeta efter. I andra akten visas resultatet, en improviserad pjäs.
–Vi går tillbaka till 1600-tal och gör en pjäs utifrån Shakespeares perspektiv, så som vi tror att han skulle ha tänkt och skrivit kring ämnet som beskrivs i artikeln, berättar Nicklas Nordborg (bilden), Gotlands improvisationsteater.
Han ska ska alltså – tillsammans med skådespelare, musiker och publik – producera nya pjäser, av William Shakespeare, flera hundra år bakåt i tiden, ur gotländskt perspektiv... Det kan sluta precis hur som helst – och det är just det som är meningen med improvisationsteater!