Sheriffen från Visby
Sheriff i Los Angeles.Det låter som titeln på en westernfilm. Eller en amerikansk pojkdröm.Men för Inge Baumbach, tidigare Visbybo, är det ett högst realistiskt mål.- Jag hoppas få börja på Sheriff Academy i januari, säger han.
EN STJÄRNA. Inge Baumbach, 44, siktar på sheriff-jobb i Los Angeles. I januari hoppas har få börja som kadett på polisskolan, Sheriff Academy.
Foto: Petra Jonsson
- Sheriff är är ett ämbete man väljs till och det finns bara en i varje county (motsvarar ungefär kommun i Sverige). Så det vore ett ganska ouppnåeligt mål. Men att bli deputy är ungefär som att utbilda sig till polis i Sverige, säger han,
Vill ha säkra gator
Bakom yrkesvalet finns ett samhällsengagemang.
- Jag vill göra en insats. Jag vill medverka till att folk ska kunna gå säkra på gatorna, att barnen kan leka tryggt i parker och på lekplatser och att man kan gå hem på kvällen utan problem, säger han.
Inge Baumbach, 44 år, lämnade Gotland och Visby för tolv år sedan. Här hemma hade han jobbat inom restaurangbranschen, bland annat som servitör, bartender och hovmästare på Isola Bella.
Fördel att inte vara infödd
Men USA hägrade. Han bodde först två år i staten Washington, men flyttade sen till Los Angeles. Och där kände han att han ville stanna. Han lever där med sin amerikanska fästmö och i april i år blev han amerikansk medborgare.
- Jag har dubbelt medborgarskap, jag har kvar mitt svenska också, säger han när GT träffar honom strax före jul då han är på besök hos sin mamma i Visby.
Att vara amerikansk medborgare är en förutsättning för att kunna jobba som sheriff-deputy.
- Ja, medborgarskapet är ett krav. Men Lee Baca som är sheriff i Los Angeles county vill gärna ha människor med olika nationell bakgrund bland sina medarbetare. Han vill ha folk som kan olika språk, så det kan vara en fördel att inte vara infödd amerikan, säger Inge Baumbach.
Bakgrunden kollas
Han har klarat de två första antagningsproven. Ett skriftligt och ett muntligt.
- Det är ganska svåra test, säger han. Det skriftliga handlade dels om språkförståelse och dels om amerikansk lag. Man måste visa att man kan de lagliga processerna, säger han.
Det muntliga testet var en intervju med vice sheriffen där kandidatens lämplighet testades.
- Nu är det bara en bakgrundsutredning som återstår. Dom kollar att man inte gjort några dumheter bakåt, och där känner jag mig trygg, säger Inge.
150 kadetter ska tas in till vårens kurser. Ja, det kallas kadetter inom sheriff-organisationen. Och skolan kallas Sheriff-Academy, precis som i "Polisskolan"-filmerna.
- Det är en sådan skola som i filmerna jag söker till, säger han. Går det vägen börjar jag som kadett i januari.
Vi pratar om "Polisskolan"-filmerna. Finns det något som stämmer med verkligheten där?
- Ja, miljön finns ju och själva utbildningsmodellen stämmer. Men sen är det ganska tillskruvat. Om jag gillade filmerna? Ja, den första var okej, tycker jag, men sen var succén rätt urmjölkad, svarar han.
Kriminalutredare
Utbildningen till sheriff-deputy inleds med en 16 veckors grundutbildning. En fysiskt mycket krävande utbildning, enligt Inge Baumbach. Sen praktiserar man ett år i antingen domstol eller fängelse och därefter ett år i yttre patrullerande tjänst.
Efter utbildningen väljer man inriktning. Helst skulle Inge Baumbach vilja jobba som kriminalutredare.
- Typ CSI, säger han.
Men det är långt dit. Familj och släktingar i Sverige oroar sig för utsattheten i jobbet som polis.
"LA är väldigt tufft"
Är våldet värre i Los Angeles?
- LA (Los Angeles) är en så väldigt stor stad, det bor 14 miljoner människor där. Och visst finns det farliga områden, det finns områden som man som vit inte går in i. Men LA är också en fantastiskt fin stad och att jobba som deputy där är inte som det framställs i exempelvis tv-serien "Cops". Så farligt är det inte, lugnar Inge Baumbach.
Men tufft lär det bli, det sticker han inte under stol med.
- LA är väldigt tufft. Men brottsligheten har förråats i Sverige också och jag tror att Stockholmspolisen kan ha det lika tufft som sheriffens folk i LA, säger han.
Wyatt Earp, världens kanske mest kände sheriff
Sheriffen av Nottingham från berättelsen om Robin Hood.
John Wayne har var sheriff i många amerikanska westernfilmer
"I shot the Sheriff"låt av Bob Marley
"The Sheriff", amerikansk film från 1971
Ray Teal spelade sheriff Roy Coffee i tv-serien "Bröderna Cartwright"
Gary Cooper legendarisk i rollen som sheriff i filmen High Noon från 1952
Sheriffen av Nottingham från berättelsen om Robin Hood.
John Wayne har var sheriff i många amerikanska westernfilmer
"I shot the Sheriff"låt av Bob Marley
"The Sheriff", amerikansk film från 1971
Ray Teal spelade sheriff Roy Coffee i tv-serien "Bröderna Cartwright"
Gary Cooper legendarisk i rollen som sheriff i filmen High Noon från 1952
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!