Sidadirektör rasande över 25 nya jobb till ön
- Det är anmärkningsvärt att säga att behoven på Gotland är större än hos de över en miljard människor som i dag lever i extrem fattigdom. Det är inte försvarbart att ta pengar från biståndsverksamheten och använda till svensk regionalpolitik.Sidas generaldirektör Maria Norrfalk är mycket upprörd sedan hon fått höra att regeringen tänker flytta ytterligare 25 tjänster på Sida från Stockholm till Gotland, alltså utöver de 50 tjänster som tidigare föreslagits.
- Ja, om man hårdrar det blir det så. Anslaget till bistånd minskar ju, säger hon.
Men är inte pengarna till biståndsverksamheten öronmärkta och skilda från de pengar som används till att driva myndigheten?
- Både och. En del av tjänsterna finansieras delvis med Sidapengar, alltså de 14 miljarder kronor som är avsatta för bistånd. Precis som tjänster och uppdrag runt om i världen gör det.
Måste hitta 25 till
Hon förklarar att hennes ilska inte är riktad mot Gotland utan mot som hon kallar det regeringens ohederlighet. Besvikelsen över att dagen innan hon skulle lämna in remissvaret över förslaget till utlokalisering per telefon få beskedet från näringsdepartementet att saken redan är klar och att ytterligare 25 tjänster på Sida ska flyttas till Gotland - ja då rann sinnet till.
- Det gör mig så ilsken, att hela denna process bara är ett spel för galleriet känns orättvist med tanke på allt det arbete vi lagt ned för att försöka göra detta så bra som möjligt. Och då måste jag spetsa till det för att budskapet ska gå fram, säger Maria Norrfalk.
- Nu måste jag försöka hitta 25 tjänster till att flytta, och dem tvingas vi ta ifrån hjärtat av verksamheten.
Kritisk redan till 30 tjänster
I går var sista dagen att lämna in remissvaret på utredningen om utlokaliseringen av statliga jobb till platser som drabbas hårt när försvaret drar ned. När Sidas generaldirektör Maria Norrfalk skrev sitt svar fick hon höra att utöver det som nämns i utredaren Jan Bergqvist förslag, det vill säga en ny enhet med 20 tjänster plus 30 jobb som i dag finns på Sida i Stockholm, så planerar regeringen att flytta ytterligare 25 jobb inom Sida till Gotland.
Och då ilsknade Maria Norrfalk alltså till ordentligt.
Hon var kritisk redan mot förslaget att flytta ett 30-tal tjänster till Gotland. Men detta kunde de acceptera eftersom det rör verksamhet som kan skiljas av från den övriga och för att de ligger inom ramen för en utvidgning av verksamheten, även om hon anser att dessa jobb i kombination med de 20 nya tjänster som ska inrättas innebär ett mycket stort åtagande för Sida när man nu står inför uppgiften att nästa år klara en höjning av anslaget till bistånd till en procent av bruttonationalinkomsten.
- Att samtidigt utlokalisera betydande delar av organisationen skulle inte bara vara ineffektivt utan rent destruktivt för verksamheten, anser Maria Norrfalk.
"Förutsättningar dras undan"
Trots att de ytterligare 25 jobb som Sida fått veta att regeringen vill flytta till ön inte finns med i det förslag som remissyttrandet skulle handla om så ägnas nästa hela utrymmet på det fem sidor långa svaret åt just detta.
- Vi finner förfarandet i högsta grad anmärkningsvärt. Något förslag om vilken verksamhet denna utökning skulle avse har inte presenterats, någon diskussion med Sida har överhuvudtaget inte förts och någon analys är uppenbarligen inte gjord. Vi vill mycket bestämt protestera mot detta förfaringssätt, skriver Maria Norrfalk.
Hon säger att regeringens budskap är att regionalpolitik är viktigare än biståndspolitik.
Sida är regeringens biståndsorgan och bildades med syftet att uppnå integration och helhetssyn i biståndssamarbetet. Sidas huvudkontor är ett nav i en global organisation med personal på 47 ambassadör världen över och samarbete med universitet, företag, konsulter, myndigheter och organisationer i Sverige.
- Sida har redan lagt ut det som andra kan göra bättre för att effektivisera. Att nu bryta loss delar av Sidas avdelningar gör att en väl utvecklad och fungerande verksamhet slås sönder, och de grundläggande förutsättningarna dras undan, menar Maria Norrfalk.
Dyrare resor
Hon nämner också svårigheten att rekrytera personal med rätt kompetens på Gotland.
- Rysktalande teologer till exempel. Det finns knappt ens i Stockholm.
Även resorna kommer att bli dyrare.
Ska man till Afrika kräver det åtminstone en övernattning på fastlandet om man ska flyga från Gotland, säger Maria Norrfalk.
Att utlokalisera delar av verksamheten till annan ort skulle därför allvarligt skada möjligheterna att genomföra ett bra utvecklingsarbete. I praktiken skulle det innebära att verksamheten på Gotland skulle prioriteras ned rejält.
Vilken typ av tjänster det kan bli tal om för de nya 25 har Maria Norrfalk ännu inte hunnit fundera över.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!