Med risk för nedisning ställde Destination Gotland in fyra avgångar på norra linjen 3–4 januari. Den 15 januari ställdes ytterligare fem avgångar in på grund av hårda kulingvindar och återigen med risk för nedisning. Även dagen efter varnade SMHI för risk för måttlig och svår nedisning, men färjorna skulle ändå gå enligt tidtabell. Sedan följde ytterligare två inställda turer till Nynäshamn den 17 januari, då även tre avgångar senarelades på grund av det hårda vädret.
– Nedisning är inget nytt fenomen, men det är oerhört ovanligt att det drabbar oss, säger Destination Gotlands vd Marcus Risberg.
Kombinationen kyla och starka vindar ökar risken för nedisning, då havsvatten fryser på fartyg med risk att stabiliteten försämras. SMHI varnar för nedisning i två steg. "Måttlig nedisning" innebär potential för 1–3 centimeters tillväxt på fyra timmar, medan "svår nedisning" innebär en tillväxt på 4 centimeter eller mer under samma tidsperiod.
– Beslut om att ställa in trafik är en dialog mellan vår trafik- och säkerhetschef, SMHI, och befälhavaren ombord. Det slutgiltiga beslutet tas av befälhavaren, säger Marcus Risberg.
Under förra året ställdes ett tiotal turer in på grund av vädret. Redan i halva januari i år är antalet inställda turer i nivå med hela fjolåret. Men att det varierar mycket mellan åren, bekräftar Destination Gotlands statistik.
– 2022 var det också besvärligt väder i januari. Då ställde vi in 16 turer. Sedan ställde vi in ytterligare två i februari, därefter var det lugnt resten av året, säger Marcus Risberg.
Det har också betydelse när på året turer ställs in. I fjol var vädret så hårt i början av augusti att sex turer ställdes in, mitt under högsäsong. Det följdes sedan av problemen med M/S Drotten som ledde till inställda turer och ändrade avgångstider under en lång period. De hade dock ingenting med väder och vind att göra, utan berodde på ett fel på drivlinan som krävde varvsvistelse i Danmark.
Gotlandsbolaget har lanserat ett nytt koncept för framtidens färjor i Gotlandstrafiken, Gotlands Horizon och Gotland Horizon X.
Hur bra tål de oväder och hårda vindar?
– Konceptet Gotland Horizon är en ropaxfärja som bygger vidare på dagens färjor. Den har samma isklass som dagens färjor och därmed samma förutsättningar för att klara hårt väder, säger Marcus Risberg och fortsätter:
– Gotland Horizon X är ett katamaran-koncept i aluminium som inte är isklassad och därför inte tänkt att användas vintertid.
Att nedisning är en sällsynt orsak till inställda färjor bekräftas av en sökning i vårt textarkiv. Före årets artiklar finns inga om att nedisning tvingat Destination Gotland tvingas ställa in turer av den anledningen. Däremot finns en artikel från januari 2003 som berättar hur fiskebåten Drott med två mans besättning försvunnit.
Efter tio dagars sökande hittades den på havsbottnen sydväst om Stora Karlsö. Eftersom det varit kallt och blåst hårt den dagen båten försvann drog haverikommissionen slutsatsen att fartyget troligen nedisats och därefter sjunkit.