SIFFROR: Gotlänningarnas giftermål och skilsmässor

Varje år brukar cirka 230 gotländska par gifta sig. Ungefär hälften så många väljer samtidigt att genomgå skilsmässa. Prästen Bimbi Ollberg möter båda sorterna i sin vardag.
– Det är inte alltid kört, även om man tror det, säger han.

Bimbi Ollberg har arbetat som präst i över 40 år. Under den tiden har han vigt hundratals par – men också träffat många som vill lämna sina äktenskap.

Bimbi Ollberg har arbetat som präst i över 40 år. Under den tiden har han vigt hundratals par – men också träffat många som vill lämna sina äktenskap.

Foto: Montage (Henrik Radhe/Trung Nguyen (Pexels))

Gotland2025-01-27 05:10

Den senaste giftermåls- och skilsmässostatistiken för Gotland gäller fram till 2023. Det året vigdes 218 par – där åtminstone en av personerna var folkbokförd på Gotland – antingen borgerligt eller genom ett trossamfund. Under samma period valde 100 äkta par att skilja sig, enligt uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB). Båda siffrorna ligger strax under genomsnittet för antalet giftermål och skilsmässor på ön under de senaste femton åren.

Bimbi Ollberg är präst i Svenska kyrkan på Gotland. Sedan han inledde sin yrkesbana i mitten av 80-talet – då i Härnösand – har han vigt hundratals par. Och efter många år av dalande intresse för kyrkan upplever han nu att gotlänningarna har börjat söka sig dit när det är dags för giftermål.

– Kyrkliga vigslar är en tradition på ett annat sätt än vad borgerliga är. Intresset har gått ner i perioder, men nu verkar det som att allt fler kan tänka sig att gifta sig i kyrkan, säger Bimbi Ollberg.

I god tid innan en vigsel möter han kärleksparet för att prata om deras tankar och idéer inför bröllopet. Men också för att ställa en rätt rak fråga.

– ”Varför vill ni gifta er? Och varför vill ni göra det i kyrkan?” Det vill jag veta. Sedan berättar jag om de delar av vigselordningen som vi präster måste följa, så att vi kan lägga grunden till ceremonin, berättar Bimbi Ollberg.

Det är enligt honom vanligt att paret vill att vigseln ska innehålla utvalda dikter, sånger och annan musik. Något som så gott som aldrig brukar innebära några problem. Men 2024 var han för första gången med om att ett pars önskemål faktiskt inte var förenliga med en kyrklig vigsel.

– De sade att de ville ha så lite Gud som möjligt under ceremonin. Och då hade vi en diskussion där jag lade fram en kompromiss, men det slutade med att de valde en borgerlig vigsel i stället, säger Bimbi Ollberg och fortsätter:

– Det finns vissa saker jag inte kan ta bort för att det fortfarande ska vara giltigt. Hade jag struntat i det hade jag riskerat både min prästkrage och min vigselbehörighet.

undefined
”'Varför vill ni gifta er? Och varför vill ni göra det i kyrkan?' Det vill jag veta innan jag viger ett par”, säger Bimbi Ollberg.

Men kan inte den som ska viga ett par ibland tveka på hur bra deras relation egentligen är? Även det säger sig Bimbi Ollberg bara ha varit med om vid ett enda tillfälle.

– Då funderade jag på om de verkligen hade tänkt igenom sitt beslut ordentligt. Men det blev vigsel och de är fortfarande gifta. Så om jag hade försökt få dem på andra tankar hade det ju förhindrat en fungerande relation, säger han.

Vad skulle kunna få dig att faktiskt försöka få ett par att ändra sig?

– Det vore om jag misstänkte att det fanns våld och hot i relationen. Då skulle jag kunna ha enskilda samtal med personerna, innan de bestämmer sig. Men det är i slutändan deras beslut. Som enskild präst kan jag avsäga mig vigseln, men kyrkan har inte rätt att neka någon att gifta sig.

undefined
Bimbi Ollberg tycker att alla par som funderar på giftermål borde göra slag i saken. ”Det ger en helt annan tyngd när man lovar varandra kärlek inför andra människor. Även om ni inte minns ett ord av vad jag som präst säger så kommer minnet av hela ceremonin finnas kvar för alltid. Och ceremonier är viktiga”, säger han.

Men det är inte bara de giftassugna som Bimbi Ollberg möter. Som präst stöter han även på dem som är på väg att avsluta sina äktenskap.

– I princip varje vecka träffar jag personer som befinner sig i en situation där antingen de själva eller deras partner vill separera. Och det har inte förändrats genom åren – i alla tider har människor velat lämna sina relationer. Skillnaden är väl kanske att kvinnor nuförtiden har bättre ekonomiska förutsättningar att faktiskt göra det.

Men även när det finns långt gångna tankar på att bryta upp så kan det finnas en väg tillbaka, menar Bimbi Ollberg. 

– Det är inte alltid kört, även om man tror det. Det är lätt att bli hemmablind och fastna i besvikelse och frustration över sådant som kanske bara är petitesser. Att då prata med någon utifrån kan öppna ett nytt fönster och få en att våga testa igen.

undefined
Under 2023 skilde sig 100 par på Gotland, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Men många gånger blir det ju trots allt skilsmässa. Och det är något som man som präst får förhålla sig till, säger Bimbi Ollberg.

– När jag började som präst tänkte jag krasst att äktenskapet ska gälla till dess att någon i brudparet dör. Nu ser jag det snarare som ett löfte som kan ta slut när kärleken dör. Och vid själva vigseln tror ju 99,9 procent av alla som gifter sig på att det ska hålla livet ut.

Har du varit med om att par har gift sig med varandra igen, efter att tidigare ha skilt sig?

– Ja, flera gånger. Senaste gången var det ett par som hade varit separerade i ungefär tio år, men som hittade tillbaka till varandra. Det är väldigt häftigt att uppleva hur människor helar sin relation på det sättet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!