151 anmälningar om bristande djurhållning under 2021

Under 2021 gjordes 151 anmälningar om bristande djurhållning på Gotland, och två personer på ön belades under året med djurförbud. ”Hon gav inte sin sjuka hund vård”, säger djurskyddshandläggare Lotta Hallenfur.

Under 2021 har Länsstyrelsen på Gotland fått in 151 anmälningar om bristade djurhållning, vilket är något färre än genomsnittet de senaste åren. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra.

Under 2021 har Länsstyrelsen på Gotland fått in 151 anmälningar om bristade djurhållning, vilket är något färre än genomsnittet de senaste åren. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Gotland2022-01-26 07:02

Precis som 2020 blev 2021 ett på många sätt speciellt år för djurskyddsenheten på Länsstyrelsen på Gotland. Pandemin gjorde att man fick anpassa verksamheten, och under delar av året fick ägna sig åt annat än de uppgifter som enheten i normala fall ska arbeta med. 

– Under året så hamnade stora delar av pandemitillsynen på länsstyrelsens bord, och initialt var det våra djurskyddshandläggare som jobbade med den. Under andra halvan av året så anställdes personal till den tillsynen, men innan dess så tog det mycket av vår tid, säger Lotta Hallenfur, samordnare och djurskyddshandläggare på djurskyddsenheten. 

undefined
Ärendet med Gotlands djurfristad, där flera djur fick avlivas på grund av vanvård, tog upp mycket av djurskyddsenhetens resurser under inledningen av 2021. Det berättar djurskyddshandläggare Lotta Hallenfur.

Förutom det hade man under inledningen av 2021 även ett stort ärende som tog upp mycket av enhetens resurser, nämligen det mycket omskrivna ärendet på Gotlands djurfristad på norra Gotland. Ett ärende som slutade med att föreståndarinnan för verksamheten fick djurförbud och där man tvingades avliva många djur som farit illa. 

– Vi omhändertog alla djur i maj förra året, och den djurhållningen är sedan dess avvecklad. Något som är positivt i det ärendet är att vi lyckades omplacera alla friska djur. Detta skedde med hjälp av en organisation som bildades lite snabbt som hette "Djurens hemtjänst". De kom med förslag på hem för djuren, och efter att vi kollat upp dem så kunde alla djur omplaceras.

Trots det resurskrävande ärendet och pandemitillsynen lyckades djurskyddsenheten nå det årliga målet när det gäller djurskyddskontroller på öns gårdar som har livsmedelsproducerande djur.

– Vi ska årligen göra kontroller på 10 procent av de här gårdarna, och trots en sen start nådde vi det målet precis innan jul, vilket vi är glada för. 

Under 2021 inkom 151 anmälningar om bristande djurhållning till djurskyddsenheten på Länsstyrelsen på Gotland. Enligt Lotta Hallenfur är detta något färre än ett normalår. 2020 var antalet anmälningar exempelvis 176 stycken. Under fjolåret genomfördes totalt 186 kontroller, och i det ingår både rutinkontroller och anmälningskontroller. 

undefined
Lotta Hallenfur är samordnare och djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen på Gotland.

– I och med att vi fått omfördela resurserna i år så är vi glada över att vi inte blivit överösta med anmälningar under året. 

Förutom föreståndarinnan för Gotlands djurfristad var det ytterligare en person på Gotland som under 2021 belades med djurförbud, nämligen en äldre kvinna som blev dömd för brott mot djurskyddslagen i Gotlands tingsrätt då hon inte givit sin sjuka hund vård.

– Två djurförbud på ett år är även det strax under det normala. Det brukar ligga på mellan tre och fem per år, säger Lotta Hallenfur.

Under coronapandemin har det från flera håll rapporterats om att allt fler skaffat husdjur. Enligt Lotta Hallenfur har detta dock inte märkts av för just deras verksamhet. 

– Nej, vi har inte märkt av några effekter av pandemihundarna, eller andra husdjur heller för den delen. Vi vet ju att det är många som skaffat husdjur under pandemin, men vi har inte märkt av det i form av fler djurskyddsärenden. 

Det verkar ju som att även 2022 kommer att påverkas av pandemin. Hur blickar ni på djurskyddsenheten framåt mot det kommande året?

– Vi ser framför oss hur vi kommer att försöka jobba mot våra mål som vanligt. Vi kommer nog även i år att göra en del pandemikontroller, men vi hoppas att det bara blir under en kortare period. 

Djurskyddet i Sverige

Djurskyddslagstiftningen är tänkt att förbygga att djur far illa, och om någon med uppsåt eller av grov oaktsamhet utsätter djur för lidande kan denna person enligt brottsbalken dömas för djurplågeri till böter eller fängelse i högst två år. 

Har man brutit mot djurskyddsbestämmelserna på ett allvarligt sätt eller dömts för djurplågeri kan bli förbjuden att ha hand om djur.

Källa: Jordbruksverket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!