I går kunde GT berätta att företagandet blomstrar på många håll på Gotland tack vare att konjunkturen vänt och svensk ekonomi är på väg uppåt igen efter flera år av lågkonjunktur.
Men det är inte bara företagarna som ser en ljusning; även den privata ekonomin börjar kunna bjuda på lite yvigare inköp.
Hos en bilhandlare på Skarphäll träffar GT Roger Möllerström, stenarbetare som bor i Visby men pendlar till arbetet i Storugns varje dag. Han tar tillfället i akt och har nyligen köpt en ny bil.
- Med min förra bil körde jag knappt en vecka på full tank - nu kan jag köra i två veckor innan jag behöver tanka igen, konstaterar han nöjt efter att ha inhandlat en Citroën med dieselmotor.
- Det blir en investering för framtiden, kan man säga. Det kostar att köpa ny bil, och ett litet lån måste jag ta, men resorna till och från jobbet blir billigare med den här bilen.
Lite orolig
Roger Möllerström bor i Visby med fru och barn men arbetar i stenbrotten i Storugns - och även där märker han av högkonjunkturen.
- Man har väl varit lite orolig för jobbet på senare tid, men nu går det uppåt. Vi har anställt fler och jobbar treskift, konstaterar han.
En annan som vågar sig på att satsa framåt i dessa tider är Annicka Ruthström, som nyligen startade en secondhand-butik på Österbys.
Hon medger att hon fått offra en stor del av sitt sparkapital och att det är ett risktagande sett till den privata ekonomin. Men det är det värt, menar hon, och framtiden ser hon an med tillförsikt.
- Jag har haft den här idén i ett par års tid, och till slut bestämde jag mig för att satsa. Jag har lagt undan pengar ett tag, så jag har ett sparkapital att plocka av. Jag har inte behövt ta några lån för att starta den här verksamheten, berättar hon.
En fördel
Att inte ha lån nu när räntorna är på väg uppåt är förstås en fördel i sig, men Annicka Ruthström medger att det kan komma att bli ett lån framöver i stället.
- Jag tänkte ge den här butiken ett år att komma på fötter, och gör den det så tar jag kanske ett lån för att kunna utveckla verksamheten, spånar hon.
Att hela samhällets ekonomi är på väg uppåt tror hon inte är någon nackdel för just hennes nisch, andrahandsbranschen.
- Man skulle ju kunna tro att om folk har mer i plånboken så köper de hellre nya grejer än återvunna, men jag tror inte att det kommer att bli så. Väldigt många som kommer hit gillar att man kan använda saker och ting igen, i stället för att det ska kastas bort, resonerar Annicka Ruthström.
Mest turister
Hon driver också ett fik i Klintehamn under sommarmånaderna, och även där märker hon av högkonjunkturen i besökarnas fickor.
- Ja, det är ju mest turister som kommer, och de verkar inte ha ont om pengar.
Privatpersoners förbättrade ekonomi gör också att hela turistbranschen anar att en uppåtgående trend är i antågande.
- I dagsläget ser det ytterst lovande ut. Vi har både fler bokningar nu än vad vi hade den här tiden i fjol, konstaterar turistentreprenören Niklas Harlevi.
I fjol, medan lågkonjunkturen fortfarande pågick, sades Gotland gynnas av att den svenska kronan var svag och att många valde att turista i Sverige, exempelvis på Gotland, i stället för utomlands.
Finns det då inte en risk att många nu, när kronan stärks och ekonomin blir bättre, väljer att resa utomlands och strunta i Gotland?
- Jo, visst finns den risken när konkurrensen ökar från utlandet. Samtidigt har det varit oroligt runt om i världen på senare tid, och sånt påverkar också valet av resmål. Siffrorna för kommande säsong pekar uppåt, men samtidigt är det bara 25-30 procent som är bokade så här tidigt, medger Niklas Harlevi.