Respekten för vad som är tillåtet på öns vägar är dålig. Nyligen dömdes en kvinna för vårdslöshet i trafik sedan hon voltat i Alskog efter att ha rattsurfat. Nu slår gotländska taxiförare larm. Varje dag möter de bilister med luren i örat, mobilen i handen, eller med ett framlyse som inte fungerar.
– Det är skrämmande, säger taxichauffören Stefan Wessman.
Vägen är sedan snart ett år hans arbetsmiljö. Ofta hamnar han bakom fordon där föraren, av sättet att köra på, uppenbart är distraherad av annat.
– Det är fruktansvärt tråkigt, säger han.
Det är en dyster läsning att se hur gotlänningar följer, eller snarare inte följer, vad som gäller i trafiken. Under 2022 utfärdade polisen på Gotland 53 ordningsböter för rattsurfning. Mörkertalet är stort – antalet surfande bakom ratten antagligen många gånger fler.
– Det är alla yrkesgrupper, yrkeschaufförer också, som sitter med mobilen i örat, säger kollegan Peder Althin och erkänner att rent slarv och lathet gjorde att han själv blev bötfälld för rattsurfande för två år sedan:
– Det var försmädligt, det var bara att erkänna och det kostade 1 500 kronor, säger han och berättar att han sedan dess kopplar upp telefonen med bluetooth och handsfree.
Mammalediga Michelina Nordberg rör sig ofta med dottern Luna i barnvagn i trafiken.
– Jag tror att det är stort mörkertal, 53 är nog inte ens en procent av alla som rattsurfar. Att man utsätter sig själv och andra för den risken är skrämmande, säger hon och uppmanar alla all koncentrera sig på trafik och säkerhet när de kör.
Den uppmaningen delar Anna Rönnle, trafikexpert på Atentis Gotland.
– Jag möter otroligt många som handskas med mobilen. Jag tycker att det är fruktansvärt, säger hon och jämför rattsurfande med att planera att skada någon på andra sätt.
Det är inte bara rattsurfande som utgör livsfara när gotlänningar brister i trafiken.
– Jag kör mycket taxi morgon och natt och får möte med bilar som saknar en lampa fram, säger Stefan Wessman och får medhåll:
– Det är rent ut sagt för jävligt. När vi hämtar skolbarn tidigt möter vi ofta samma bilar varje morgon som saknar ett lyse fram, säger Peder Althin.
Enligt polisen fick bara 31 personer på Gotland ordningsbot för trasig belysning förra året. 66 förare anmäldes för att ha kört påverkade av narkotika och 82 förare efter påverkan av alkohol eller i kombination med narkotika.
– Det är för jäkligt och ska inte förekomma, ligger jag bakom någon misstänkt rattfyllerist ringer jag polisen och 112 direkt, säger Stefan Wessman.
De två taxichaufförerna uppmanar nu gotlänningar i trafiken att skärpa sig. De vill se riktade insatser från polisen.
– De kunde stå två morgnar på Follingboväg och plocka in alla, då fick vi i alla fall lyse på bilarna.
För polisen handlar trafikövervakning om prioriteringar mot andra brott.
– Vi försöker arbeta mot de brott som kan föranleda olyckor och hålla nere antalet skadade och dödade, säger kommissarie Mats Östman.
Han uppmanar alla på vägen att ta ansvar för de konsekvenser körningen kan innebära. Den som tas för rattsurfning får böter direkt, 1 500 kronor som kunde använts bättre. Ett trasigt lyse fram eller bak kostar 2 000 kronor.
– Trafikbrott är de vanligaste brotten i Sverige. Hastigheten är viktig, och att hålla avstånd, säger han.