Signalkräftor - ingen nyhet för länsstyrelsen

I dag erkänner Rolf Gydemo på länsstyrelsen att man känt till förekomsten av signalkräftor i åtminstone ett gotländskt vatten. Men, det har helt enkelt inte funnits pengar att följa lagen. Markägare kräver ersättning på ett par hundra tusen om signalkräftorna utrotas, ekonomiska medel som länsstyrelsen hittills saknat.

Gotland2005-09-24 06:00
Gårdagens avslöjande i GA att det i samband med en inventering av öns kräftor också hittats signalkräftor var ingen nyhet för Ulf Smedberg, kräftodlare i Ekeby. I 20 års tid har han känt till att det förekommit signalkräftor på ett par ställen på norra Gotland. Kräftorna ska ha fiskats i brottet i Smöjen och sedan i hinkar transporterats till de vattendrag där de sedan etablerat stammar. Ulf Smedberg omsätter årligen stora summor på kräftodling i sitt företag. Kräftpest skulle vara en katastrof för honom och som GA skrev i gårdagens tidning är signalkräftan bärare av bland annat kräftpest. För dagen är Ulf Smedberg inte akut oroad, han tror att om de gotländska signalkräftorna hade haft pestsmittan hade vi redan haft en kräftpestepidemi på ön. Men, Ulf Smedberg hävdar att myndigheterna har känt till att det förekommit signalkräftor under många år, detta alltså trots beslut att arten inte får förekomma på Gotland.
- Jag har fört frågan på tal för länsfiskekonsulenten Rolf Gydemo under många år men ingenting har hänt. Det här har varit en obehaglig fråga, han har inte skött sina ålägganden, säger Ulf Smedberg.

Åtskilliga miljoner
Han är kritisk till länsstyrelsen agerande i frågan. För en handfull kräftodlare på ön är det av största vikt att frågan om signalkräftornas förekomst på Gotland tas på allvar. De har investerat åtskilliga miljoner kronor i sina företag och skaffat sig år av kunskap. Ulf Smedberg berättar att det var han själv som 2001 fick uppdraget från länsstyrelsen att med hjälp av insektsgift avliva signalkräftorna i Smöjen. Trots att myndigheterna alltså kände till att de förekom på flera andra platser gjorde man ingenting åt detta.
Ulf är rädd att gemene man inte gör skillnad på flod- och signalkräftor.
- Flytta inte runt kräftor okontrollerat på ön, den vädjan gör Ulf Smedberg till gotlänningarna.
Han får medhåll av Rolf Gydemo. Utplantering av kräftor får ske endast efter tillstånd från länsstyrelsen.
Om signalkräftorna får utbredning vet man snart inte var de finns, det är läskigt, menar Ulf Smedberg. Han är rädd att människor som tycker att vi redan har signalkräftor på ön tar hit andra pestsmittade från fastlandet.
Att myndigheterna trots kännedom om signalkräftorna inte gjort något tror Ulf beror främst på ekonomiska orsaker.
Han tror att markägaren som har signalkräftor kommer att yrka på ersättning för att de ska utrotas. Ulf vet inte om hela vattendammen behöver tömmas och torkas ut eller om det räcker att använda ett insektsgift. Han vill nu att något görs skyndsamt och kräver bättre information till allmänheten.
- Det vore bra om det här kunde få en lösning. Men det är en het potatis. Det är ersättningsfrågan det handlar om, tror Ulf Smedberg.
Att så verkligen är fallet bekräftas av Rolf Gydemo på länsstyrelsen. Han medger att han känt till förekomsten av signalkräftor i åtminstone ett gotländskt vattendrag. Efter GA:s artikel fick han under gårdagen ta emot ett flertal tips om signalkräftor på ön. Rolf tror att det förekommer mycket ryktesspridning men han ska nu undersöka varje tips noggrannare.
- Men det är skitsnack att vi inte försökt göra något åt problemet med signalkräftorna. Det har helt enkelt inte funnits pengar till det, säger Rolf Gydemo.
Han berättar att markägaren i ett fall planterat in flodkräftor från Smöjen, men i misstag fått med ett antal signalkräftor. Eftersom markägaren inte anser sig ha någon skuld till detta kräver han ersättning om kräftbeståndet nu utrotas.
- Det handlar om ett par hundra tusen kronor, säger Rolf Gydemo.
De pengarna finns inte eftersom fiskevårdsmedlen också ska räcka till all annan fiskevård på ön.
Rolf Gydemo hoppas att debatten ska föra något gott med sig och att anslagsgivande myndigheter ska få upp ögonen för situationen på Gotland.
Men under tiden får de gotländska flodkräftorna, och öns kräftodlare, leva med risken att kräftpesten ska komma till ön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!