Silon i Hemse ett minne blott
Gotlands Lantmäns silo i Hemse ligger nu som en stor betonghög och väntar på att bli bortforslad.Under helgen jobbade en man, Niclas Karlsson, med en stor grävmaskin, utrustad med diverse specialverktyg, och efter några dagar var jobbet klart.- Nu är det bara själva huset kvar och det går snabbt, sa Niclas Karlsson.
- Man använder en så kallad höjdrivare och klipper ner betongen. Maskinen väger 61 ton och med den långa armen på väger den 76 ton. Det blir en hel del precisionsarbete när man ska klippa, sa Niclas.
Byggdes 1952
Under helgen revs största delen av byggnaden och Hemseborna vallfärdade med kameror för att se och föreviga händelsen. Många har jobbat i silon och andra mindes när den byggdes, år 1952. Byggnaden hade 15 torn i tre rader som Nicklas alltså har klippt ner i etapper.
Rivningen utfördes alltså av en man och en stor maskin på några dagar. Man kan då fundera över hur lång tid det tog att bygga silon.
Handarbete
- Jag har inte haft så mycket tid att prata med folk men många har berättat om händelser här, sa Niclas. Det är alltid roligt att höra historien bakom det man river. En person berättade att man bar upp betongen för hand. Det måste ju ha tagit sin tid.
Allt material som nu ligger i en hög skall återvinnas.
- Betongen krossas och används som fyllnadsmaterial vid vägbyggen och annat. Armeringsjärnet smälts ner och återanvänds det också.
Järnet till återvinning
Den som ska ta hand om de 4 000 kubik betong som nu ligger i en hög är Jerry Enblom som driver Enbloms gräv och schakt. I Alva har de uppläggningsplatsen.
- Vi har ett krossverk med magnetband som tar ur järnet. Vi kommer att krossa det efter hand som bilarna kommer och tömmer. En del använder vi själva och en del säljer vi, sa Jerry Enblom. Järnet säljs till ett återvinningsföretag som smälter ner det och det återanvänds igen.
På silon i Hemse fanns en väderradar som dessutom var upplyst och gav hela Hemse ett gult sken. Skenet kunde man se från Väte i norr och Burgsvik i söder. Nu är det mörkt på Hemse och de bilister som vant sig och orienterat sig efter väderradarn får nu klara sig utan ledljus.
- Väderradarn har flyttats till Asa i Lojsta, sa Allan Båtelsson. Fast utan ljus förstås.
Inget bestämt
Hur det blir med Lantmännens övriga silon som inte längre används är ännu inte bestämt.
- Vi rev den på Hemse för att den var otidsenlig och vi får bra ytor till egna verksamheter, sa Sven-Inge Stidelius, Lantmännens fastighetsbolag. Vad vi ska göra med de andra är ännu inte bestämt.
Och kostnaden för själva rivningen ville han inte gå in på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!