Silon i Slite läggs i malpåse

Nu är det klart. Lantmännen stänger silon i Slite, men behåller den som reserv de närmaste åren.
-?Vi hoppas och tror att spannmålsodlingen på Gotland kan öka i framtiden och då kan silon i Slite komma att behövas, säger Sten Rosvall, ordförande i styrelsen för Gotlands Lantmän.
I Klintehamn kommer kapaciteten för mottagning och torkning att byggas ut inför nästa säsong.

Gotland2004-12-23 06:00
I början av september berättade vi att Svenska Lantmännens spannmålsdivision behöver få ned sina kostnader och har därför sett över organisationen i hela landet.
För Gotlands del innebär detta att man nu lägger silon i Slite i malpåse.
-?Den här lösningen innebär att vi har en beredskap inför framtiden, säger Jan Edström, vd för Gotlands Lantmän.
-?Om vi behöver den är det bara att slå på strömmen och börja använda den igen, säger Sten Rosvall. Syftet med förändringen är att vi ska kunna höja priset på spannmål med i genomsnitt fem öre per kilo och det gynnar ju alla.

Erbjuder transportlösningar
Röster har höjts från odlare på norra Gotland som menar att den ökningen kommer att ätas upp av att de får längre transporter.
-?Det finns alltid några som upplever sig som förlorare vid förändringar. Vår ambition är att det ska bli så få som möjligt, säger Jan Edström. I god tid före nästa säsong kommer vi att kontakta dem som berörs och erbjuda dem transportlösningar som inte kostar dem så mycket. Då behöver den enskilde inte lägga tid på att själv transportera sitt spannmål till någon av de övriga silorna. Sedan är det naturligtvis alltid en balansgång i vilken utsträckning kollektivet ska betala för den som är lite ?avvikande?.

Silon blir reserv
Beslutet gäller att behålla silon i Slite som reserv i första hand de kommande tre åren.
-?Sedan får vi se hur spelreglerna för lantbruket förändrats, säger Sten Rosvall. Förutsättningarna kan ändras snabbt. Som det ser ut nu så kommer priset för sockerbetor att sjunka med cirka 30 procent 2006 och då kan det bli så att lantbrukare väljer att odla spannmål på den mark där de nu odlar sockerbetor. Odlingen av spannmål kan också bli mer intressant som energigröda i framtiden.

Investerar i Klinteham
De kommande två åren kommer sex miljoner kronor att investeras i silon i Klintehamn. Det är mottagningen och torkningen som ska byggas ut.
Ett 80-tal odlare levererade i år mellan 3?000 och 4 000 ton spannmål till silon i Slite.
Det är främst för dem som bor norr om Slite som de längre transporterna kan upplevas som en försämring, speciellt de som inte levererar så stora mängder.
Men där arbetar alltså Lantmännen för att hitta en lösning. Silon har drivits med säsongsanställd personal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om