Silverskatten får vänta

Arkeologen Per Widerström är sugen på att sätta igång och frilägga silverskatten från Rone så snart som möjligt. Men det kommer att dröja.
- Jag tycker det är tråkigt att det drar ut på tiden, säger han.

I väntans tider. Kicki Scheller har förståelse för attt det kliar i arkeologen Per Widerströms fingrar. Arkivfoto: Rolf Jönsson

I väntans tider. Kicki Scheller har förståelse för attt det kliar i arkeologen Per Widerströms fingrar. Arkivfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2012-07-18 04:00

Det vikingatida kopparkärlet som hittades i Stale i påskas innehåller metall - troligen silver. Så mycket kan experterna konstatera efter att kärlet grävdes upp i en jordklump och röntgades på Visby lasarett i juni.

Länsstyrelsen, Gotlands museum och Riksantikvarieämbetet har nu bestämt sig för att söka pengar till ett forskningsprojekt som bland annat handlar om vilka metoder man ska använda sig av för att frilägga innehållet i kärlet. Men det kommer att ta tid.

Ansökan om medel till projektet ska lämnas in i oktober och vid årsskiftet kan man få besked om vem som ska betala och när man kan sätta igång.


Går grundligt till väga
- Personligen tycker jag att det är tråkigt att det drar ut på tiden. Jag tycker att vi ganska snabbt borde kunna identifiera de frågor som vi ska ta itu med. Men det är ju inte jag som bestämmer, säger Per Widerström som var med om att gräva upp fyndet ur marken.

Varför tar det så lång tid?

- Tanken med det är att så många som möjligt ska hinna formulera sina önskemål och sina förväntningar på det här. Det här är ett så speciellt föremål så det är många som sysslar med ekonomisk historia och gotländsk vikingatid och handel som kan ha intresse av det här. Därför vill man göra det så grundligt som möjligt.

Ingen vet ännu hur mycket undersökningen av skatten kommer att kosta.

- Det kommer att bli dyrare än någon tidigare silverskatt. Hur mycket det blir beror lite på vad man vill använda sig av för metoder och så. Men det här är ett unikt fynd och det kan vara värt att lägga ner mycket pengar på, säger Per Widerström.


"Ett år eller fem år"
Kicki Scheller är chef för samhällsbyggnadsenheten vid länsstyrelsen. Hon menar att det inte brådskar med att få fram silverskatten.

- Jag vet att det finns intresse av att man snabbt ska gräva ut den här skatten. Jag kan förstå att det kliar i fingrarna på dem som jobbar med utgrävningen. Men målet med ansökan är att vi tillsammans ska ta tillvara fyndet på bästa möjliga sätt och inte bara göra som vi tidigare gjort, bara gräva upp, gräva ut och fördela innehållet. Det handlar om hur vi ska hantera den här skatten på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Hur lång tid kan det ta innan vi får se vad som finns i kärlet?

- Jag kan inte svara på om det blir om ett år eller om fem år. Det är klart att man kan tycka att det drar ut på tiden, men jämfört med hur länge det här kärlet har legat i jorden handlar det ändå inte om så lång tid.

- Skulle det visa sig att skatten far illa får vi givetvis tänka om, men just nu mår den bra, säger Kicki Scheller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!