Gotland invaderas i SVT-programmet ”Samhällskollaps”

Vad skulle hända om Gotland angreps av en främmande makt? Denna fråga dryftas i onsdagens avsnitt av tv-programmet "Samhällskollaps".

Rikard von Zweigbergk (till vänster) tillsammans med panelen, som inhåller bland andra Eva Borin (fjärde från vänster), beredskapsläkare på Region Gotland och Carl Bildt, tidigare statsminister.

Rikard von Zweigbergk (till vänster) tillsammans med panelen, som inhåller bland andra Eva Borin (fjärde från vänster), beredskapsläkare på Region Gotland och Carl Bildt, tidigare statsminister.

Foto: SVT

Gotland2022-05-11 12:20

Hur är det egentligen ställt med Sveriges krisberedskap? Många ställer sig den frågan nu för tiden, när kriserna tycks avlösa varandra. 

I "Samhällskollaps" leder Felix Herngren och Camilla Kvartoft en panel med befattningshavare som kastas in i ett simulerat skräckscenario.

SE KLIPP FRÅN PROGRAMMET HÄR NEDAN:

Programmet har tidigare avhandlat hackerattacker, terrorattentat och orkaner – och nu tacklar man alltså ett högaktuellt ämne: Kriget och en eventuell invasion av Gotland.

Bland de medverkande finns Eva Borin, beredskapsläkare på Region Gotland, och Rikard von Zweigbergk, beredskaps- och säkerhetsskyddschef.

– Jag är inte särskilt van vid tv-inspelningar av den här kalibern. Det ska bli intressant att se vad det blev av det. Vi satt i fyra timmar och det ska klippas ner till drygt 40 minuter, säger Rikard von Zweigbergk.

undefined
I programmet, som leds av Felix Herngren och Camilla Kvartoft, simuleras en invasion av Gotland.

Inför inspelningen fick han och de övriga panelisterna veta i grova drag vad programmet skulle handla om. Men eftersom avsikten är att testa krisberedskapen blev det en del överraskningar under de fyra timmarna.

Det här är ju känsliga frågor som du måste prata spontant om. Hur fritt kan du tala i en sån situation?

– Det är ett spektakulärt scenario vi ställs inför, och då måste lösningarna också vara spektakulära. Jag tror att de flesta som ser programmet inser det. Men visst riskerar det att väcka oro hos vissa tittare. Å andra sidan hade det nog varit ännu mer oroväckande om vi satt helt handfallna och inte sa något alls, säger beredskapschefen.

Han är noga med att syftet inte är att sprida rädsla.

– Programmet går ut på att ge svar och ha en ärlig diskussion om dessa ämnen. Scenariot är påhittat, man behöver inte gå runt och vara orolig för att detta ska hända i verkligheten.

undefined
"Scenariot är påhittat, man behöver inte gå runt och vara orolig för att detta ska hända i verkligheten", understryker Rikard von Zweigbergk.

Rikard von Zweigbergk började som beredskapschef vid årsskiftet, mindre än två månader före Rysslands invasion i Ukraina. Sedan dess har han synts flitigt såväl i lokala som i stora rikstäckande medier. Och nu alltså även i Sveriges Television.

Nytt jobb och direkt in i hetluften. Du har blivit vår nya Maria Amér, är du bekväm i den rollen?

– Vi har pratat lite om det där och visst finns det likheter. Jag tror det är fel att prata om ”bekväm” eller inte. Under rådande omständigheter är det mitt jobb att vara öppen gentemot allmänheten och finnas tillgänglig för media. Och det här kommer att lugna ner sig med tiden. Om ett tag vet ingen vem jag är och vad jag jobbar med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!