Digital brevlåda är inget nytt påfund, men antalet personer som bockat i detta alternativ för myndighetspost har växt explosionsartat på sistone. En sådan krävs nämligen för att lagra ett vaccinbevis i mobilen offline.
Och det innebär att det är där deklarationen hittas numera.
– Om man skaffat digital brevlåda nyligen kan det vara bra att veta, så att man inte går och väntar på att den ska komma med posten, säger Hanna Kroon, handläggare vid Skattverkets kontor på Gotland.
Man kan välja att få deklarationen på det traditionella viset, men det är inget som Hanna Kroon uppmuntrar till.
– Det finns många fördelar med att göra det helt digitalt. Då har man tillgång till den var man än befinner sig, och man får den redan den 2-7 mars. Det betyder att man kan få skatteåterbäringen redan i april om man inte gör några ändringar eller avdrag, säger Hanna Kroon.
Medborgare med digital brevlåda får alltså ett litet försprång. Deklarera på Skatteverkets hemsida kan man göra först från 15 mars. Men om man vill ha ut pengarna snabbt gäller det att aktivera brevlådan senast 24 februari.
Andelen som redovisar digitalt – oavsett om deklarationen anländer fysiskt eller digitalt – fortsätter att öka på Gotland, berättar Hanna Kroon.
– Förra året var det 76 procent, vilket är några procentenheter mer än föregående år. Det där stiger varje år i långsam takt, och det ser ungefär likadant ut över hela landet, säger hon.
Det där gäller för mycket inom hennes specialområde: I deklarationsammanhang sticker gotlänningen inte ut nämnvärt; vi är som folk är mest.
– Gotland är på inget sätt extraordinärt. Resor till och från jobbet är det vanligaste avdraget, tillsammans med förbättringsutgifter vid försäljning av bostad. Så är det i hela landet, säger Hanna Kroon.
Avdragen brukar vara det som intresserar flest. Några nya sådana har inte aviserats inför årets deklaration. Den som vill veta vad som är avdragsgillt och inte kan uppsöka Skatteverkets "avdragslexikon".
Finns det något avdrag som många har rätt till men få har koll på, försöker reportern fråga lite försiktigt.
– Alltså, det finns inget superavdrag som alla har rätt till, och inga tips och trix som kan jag bidra med. Det bästa är att gå in och läsa på själv. Min erfarenhet är det flesta har en rätt bra känsla för vad reglerna säger och vad man har rätt till.
Misstag begås dock emellanåt, och då ofta kopplat till reseavdraget.
– Vissa tar för givet att de kan göra det avdraget bara för att en kollega gjort det. Men då glömmer man att resan måste leda till en tidsvinst på två timmar. Om man känner sig osäker är det bara att ringa skatteupplysningen, som förstärks med extrapersonal inom kort, säger Hanna Kroon.
I fjol lade Skatteverket extra krut på att granska att uthyrningar redovisats korrekt – en konsekvens av det myckna swemestrandet under pandemin.
– 2020 var ju speciellt och vi fick många frågor om avdrag som har med hemarbete och corona i största allmänhet att göra. Deklarationen för 2021 blir mer som ett vanligt år, de flesta vet vad som gäller vid det här laget. Vi ser inga speciella trender och har egentligen inga stora nyheter att gå ut med. Det är väl mest att fler får deklarationen i sin digitala brevlåda, säger Hanna Kroon.
Men den fysiska brevlådan utanför ert kontor, den blir kvar?!
– Jajamän.