Sista nyår med raketer - förbjuds nästa år

Den som gillar fyrverkerier får passa på denna nyår, för nästa år kommer ett förbud för allmänheten. "Ett välkommet beslut".

Fyrverkerier. Raketer och smällare en tradition som väcker känslor.

Fyrverkerier. Raketer och smällare en tradition som väcker känslor.

Foto: Lars-Göran Norlin

Gotland2018-12-27 14:05

FYRVERKERISTOPP

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som kommer att besluta om ett förbud för försäljning av raketer på pinne till vanliga privatpersoner. Försäljningen kommer endast att ske till personer som har ett särskilt tillstånd från regionen eller kommunen, rapporterar flera medier.

I tillståndet ingår att man ska ha genomgått en särskild utbildning, skriver försäkringsbolaget IF i ett pressmeddelande.

– Det är ett välkommet beslut men vi tycker att Sverige bör gå längre än så och införa en tydlig lagstiftning, som i Norge. Ett förbud skapar en märkbar förändring, vilket behövs. Alltför många barn och ungdomar skadas av fyrverkerier varje år, säger Caroline Starck, informationschef på IF.

IF har också gjort en undersökning tillsammans mede Yougov som visar att nästan var tredje svensk (30 procent) att fyrverkerier bör förbjudas för privatpersoner. Och knappt var fjärde (23 procent) anser att fyrverkerier bör förbjudas helt och hållet.

I Norge införde regeringen år 2008 ett förbud mot fyrverkerier av rakettyp; pjäser som sitter på en pinne. Tio år senare har antalet fyrverkeriskador minskat med cirka 70 procent.

Varje år skadas drygt 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka akutsjukvård. Bränn- och sårskador är de vanligaste skadorna, ofta på händer och fingrar och ögonen. De senaste 20 åren har dessutom sju personer omkommit som en följd av fyrverkeriskador. Det är fler män än kvinnor som själva skjuter raketer, vilket innebär att fler män också skadas av fyrverkerier.

Förutom personskador kan fyrverkerier även vålla bränder i byggnader eller utomhus. Varje år släcker räddningstjänsten cirka 130 bränder som orsakats av fyrverkerier, sett till de senaste tre åren.

Gotland har dock varit förskonat från många allvarliga skador. De senaste 15 åren har enbart tre fyrverkerirelaterade skador rapporterats visar statistik från nyhetsbyrån Siren.

Ifs 10 råd kring nyårsfirande med fyrverkerier: Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpt dem.

• Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

• Rigga pjäserna enligt bruksanvisningen.

• Tänk på riskerna – fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.

• Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen.

• Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

• Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen, lämna tillbaka pjäsen istället.

• Håll säkerhetsavståndet och se till att dina åskådare också gör det.

• Var nykter – alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

• Visa hänsyn – tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

• Alla fyrverkeriartiklar som ska säljas eller användas i Sverige måste vara godkända av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Ifs undersökning:

”Vad av nedanstående stämmer in på dig gällande fyrverkerier?”

1. Jag skjuter själv fyrverkerier 9 %

2. Jag tycker att det är roligt att gå ut och titta men skjuter inte själv 38 %

3. Jag tycker att fyrverkerier bör förbjudas för privatpersoner 30 %

4. Jag tycker att fyrverkerier bör förbjudas helt 23 %

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av försäkringsbolaget If. Under perioden 10 oktober – 22 oktober 2018 har sammanlagt 3 518 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om