Sista saluten från Fårösund
På Nationaldagen den 6 juni ges den sista saluten från Fårösund och gamla KA3. Gotland blir därmed en tradition fattigare och kanonerna ställs in i museet.- Det är ett beslut från högkvarteret och en förordning som regleras av regeringen, säger Rutger Bandholtz, Hemvärnet.
- Man kan aldrig beordra frivilliga att avge salut, säger Rutger Bandholtz. Men 6 juni har det aldrig varit problem att få frivilliga att ge saluten men den 23 december, på drottning Silvias födelsedag, kan det ibland vara svårt att få folk.
Det är alltså Hemvärnet som kommer att ge den sista saluten från Fårösund och de har skött detta de senaste åren.
Salut ges i Sverige normalt på sex officiella salutdagar.
En nationell salutomgång om 21 skott är enligt internationell praxis en hedersbetygelse som ges för nationen vid till exempel nationaldagen, kungliga bemärkelsedagar samt vid födelser och begravningar inom kungahuset.
Även i andra statsceremoniella eller större sammanhang vid särskilda statsbesök och vid kungens 50-årsdag 1996.
För statschefer och för annan nation vid örlogsbesök och då skall salutpliktigt fartyg skjuta 21 skott för gästande nation. Denna salut skall då besvaras med samma antal skott.
Det är alltså slut på detta på Gotland nu men Rutger Bandholtz berättar att kamratföreningen har en idé om hur man kan förvara kanonerna i museet för att eventuellt kunna ta fram dem och använda igen.
- Man ska aldrig säga aldrig. Men kanonerna ska underhållas och skötas på ett särskilt sätt för att man ska få använda dem. Vi får se vad som händer framledes.
28 januari kungens namnsdag
30 april kungens födelsedag
6 juni nationaldagen
14 juli kronprinsessans födelsedag
8 augusti drottningens namnsdag
23 december drottningens födelsedag
30 april kungens födelsedag
6 juni nationaldagen
14 juli kronprinsessans födelsedag
8 augusti drottningens namnsdag
23 december drottningens födelsedag
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!