Siv och Gertie förvandlar piggar till gåttar

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2012-09-23 06:00

Det är pärontider och doften av söta päron, ingefära och citron stiger från grytorna hemma hos Gertie Ahlqvist i Källunge. Trädgårdssällskapet har päronfest på Lövsta i dag och Gertie förbereder genom att koka in päron av olika slag tillsammans med grannen Siv Eriksson.

- Vi har som ett litet provkök här hemma i dag, skrattar Siv och Gertie.

Till sin hjälp har de varsitt tummat och fläckigt exemplar av "Kajsas kokbok". Siv har också hittat några päronrecept i den gamla hjälpredan "Oumbärlig rådgifvare för hvarje hem" från 1897. Men mycket sitter i händerna, för både Siv och Gertie är riktigt duktiga på mat och bak och tillhör den där sortens matlagerskor som vet precis vad som menas när receptet svepande anger att kakan ska stå i ugnen "tills den är färdig".

Päron är en utmärkt efterrättsbas, tycker Gertie. När äpplen ofta blir mosiga, håller päronet formen.

Ingefärspäron är en klassiker bland efterrätter och Gertie har kokat skalade gråpäron tillsammans med en bit ingefära, sedan lägger hon dem i en lag av socker, vatten och ättika. Men ingredienserna kan varieras. Från Brita Sjögren i Mästerby har Gertie fått ett recept på citronpäron som blir en fräsch efterrätt tillsammans med en klick grädde.

Till efterrätter passar saftiga päron bra, men på många gårdar finns också träd med små och hårda päron. De lämpar sig inte i fruktkorgen, men med hjälp av kokning (ibland flera timmar) och inläggning kan också de hårdaste päronen tas tillvara. Siv Eriksson har hittat ett gammalt recept på päron i en lag av vin, kanel och nejlikor och Gertie har just blivit klar med en sats senapspiggar, efter ett recept från Brita Sjögren. Båda recepten passar utmärkt som tillbehör till kötträtter, berättar Siv och Gertie.

Brita Sjögren själv har ett annat minne av hur man kunde äta senapspiggarna. På telefon från Mästerby berättar hon:

- Senapspäron är barndomsminnen på burk! När jag var liten kunde man ta upp ett senapspäron och äta när man satt framför brasan på söndagseftermiddagarna. Den smaken minns jag, för det var starkt och gott.

Medan Siv Eriksson och Gertie Ahlqvist stökar i Gerties kök står ugnen på hemma hos Siv, på andra sidan vägen. Här torkas päron till "piggåttar" - torkade päron som kan användas i matlagning. Siv brukar koka dem mjuka och lägga dem i en linssoppa, som smaksätts med sirap och ättika.

Gertie Ahlqvist har förhoppningen att det ska komma in många olika sorters päronrätter till päronfesten.

- Det är de gamla bondkärringarna som har dom där recepten. Unga människor äter ju inte efterrätt, säger Gertie.

Men efterrätt ska det vara, tycker Siv:

- Det mår man bra av! Man känner ju att man vill ha något gott att stoppa i munnen efter maten. Och förr var ju päron ofta den enda efterrätt som existerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om