Självhjälpsgrupp bildad efter Tsunamikatastrofen

En Självhjälpsgrupp blev det direkta resultatet av det möte i spåren av Tsunamikatastrofen som Visby stift/Domkyr koförsamlingen och Röda korset anordnade på tisdagskvällen.
Inbjudna till mötet i Församlingshuset var den som varit med om katastrofen på plats eller följt den som anhörig på hemmaplan.

Gotland2005-02-09 06:00
Vad var det som hände? Hur går jag vidare? var några av de övergripande frågor som bildade ram för att kunna börja den bea rbetning som behövs för att kunna gå vidare i livet. Syftet med detta inledande möte var att erbjuda ett första tillfälle att träffa andra som drabbats av samma katastrof och med liknande erfarenheter. Och arrangörerna berättade om vilket stöd de kan erbjuda i det fortsatta bearbetningsarbetet.
Ett 25-tal berörda deltog i mötet, som enbart riktade sig till de direkt drabbade, och som inleddes med att biskop Lennart Koskinen berättade om sina intryck från platsen, han har ju besökt katastrofområdet i Thailand, och hur kyrkan arbetar med sådana frågor.

Kontakter med myndigheter
Några av de närvarande berättade om sina upplevelser, exempelvis hur de upplevt kontakter med myndigheter där och på hemmaplan.
??Bordssamtalen kom i gång bra, folk fann varandra och berättade om sina ingångsvärden, sammanfattar Julius Mehler, Sjukhuskyrkan. Även om man varit tillsammans och upplevt en katastrof så kan man ha väldigt olika intryck och reaktioner, man har varit med om samma sak men ändå inte. Så det kändes väldigt meningsfullt.
En viktig del i arbetet är så kallade ?Självhjälpsgrupper?. De utformas helt efter deltagarnas behov och önskemål.
??Gruppen själv formulerar sitt framtida arbete. Vi erbjuder möteslokaler i Slite, Hemse och Visby och samtalsledare som kan styra och stötta samtalet, säger Göran Robsarve, regionchef för Röda korset Gotland. Man utgår från en likartad upplevelse, man behöver inte ha varit med om själva flodvågen, det kan vara traumatiskt här hemma också, att någon försvunnit. Man anmäler intresse och går sedan in i gruppen.
??Tanken är att man ska kunna mötas tillsammans, människor med liknande upplevelser och prata om, eller slippa prata om, vad man varit med om. Sedan kan redskapen vara olika; ta en promenad, matlagningskvällar, första hjälpen-utbildning. Lika individuellt är hur länge grupperna varar, det kan vara från tre träffar till att de pågår under flera år. I början är det mycket praktiska frågor, försäkringar etc.

Självhjälpsgrupp
Och minst en självhjälpsgrupp blev ett faktum direkt när några anmälde sig medan en del vill fundera lite längre på om det är en riktig väg för deras del.
Göran Robsarve:
??Vi kan också konstatera att alla som varit ute för det här ännu inte är så långt komna i sin bearbetning att de är beredda att gå på ett sådant här möte. Därför kommer vi att fortsätta arrangera sådana första måndagen i varje månad våren ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om