"Självklart med sociala medier"

Att som företag vara engagerad i sociala nätverk som Facebook, Twitter och på bloggar är enligt många inte längre en kul möjlighet. Det är en tvungen nödvändighet. I går lockades ett hundratal personer till Suderbys herrgård för att diskutera fenomenet sociala medier.

De sociala medierna har varit ett väldigt bra komplement till telefon- och direktkontakt med kunderna, sa SJ:s informatör Katarina Nyman.

De sociala medierna har varit ett väldigt bra komplement till telefon- och direktkontakt med kunderna, sa SJ:s informatör Katarina Nyman.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-03-19 04:00
Den stora konferenssalen på Suderbys herrgård utanför Visby var fullsatt till bakersta väggen, när fyra stora rikstäckande företag inom olika branscher - Telia, SJ, Scania och Ving - i går bjudits in av Almi företagspartner för att föreläsa kring sociala medier, dess utveckling och betydelse.
- Sociala medier är inte längre något nytt som man kan välja om man vill - det är en självklarhet bland väldigt många i dag, säger Susanne de Paulis, informatör på Högskolan på Gotland och deltagare i gårdagens seminarium.

Jättebra för oss
Bland talarna under seminariet fanns bland andra Katarina Nyman, pressinformatör på SJ. Hon berättade om hur viktig den nätbaserade "mini-dagboken" Twitter blivit för SJ under den gångna vintern, när mängder av tåg ställts in eller försenats i ovädret och ännu fler resenärer sökte information om just sin resa.
- När det var lång kö till vår kundtjänst och när vår hemsida var seg som sirap för att så många var inne för att söka information, då var Twitter jättebra för oss. Vi kunde ge våra kunder svar snabbt, och kunderna kunde också komma med åsikter, berättar Katarina Nyman.
En annan talare var Erica Zandelin från Scania, där man på senare tid börjat använda såväl Facebook och Twitter som Flickr och You Tube.
- Vi använder alla kanalerna samtidigt. Effekten blir en egen webbnärvaro, mer service och bättre dialog med kunden, resonerar hon.

Snabba svar
Just vikten av kommunikation med kunder och möjligheten till debatt och snabba svar, betonades av flera andra talare - och av dem som besökte seminariet och som GT pratade med.
Susanne de Paulis deltog tillsammans med både sina närmaste kollegor på högskolans informationsavdelning och med flera av högskolans lärare.
- Vi på högskolan är väldigt aktiva inom sociala medier, vi finns på både Facebook, Twitter, Flickr och You Tube. Väldigt många av våra studenter är aktiva, liksom väldigt många av dem vi vill ha som våra studenter, resonerar Susanne de Paulis, som menar att många högskolor, företag, organisationer eller institutioner knappt ens länge har ett val när det gäller sociala medier.

Fattar vad det handlar om
- Vår målgrupp använder sociala medier och då måste vi också använda sociala medier. Vi skulle inte vara ett intressant lärosäte om vi inte visade att vi fattar vad det handlar om.
En annan deltagare var Andrea Caesar, marknadsassistent på Payex, som var där med sin kollega Emil Daun, marknadschef på samma företag.
Betalningsföretaget Payex har inte samma direktkontakt med kunder och potentiella kunder som exempelvis högskolan men såg i stället gårdagens seminarium som ett bra tillfälle att skapa sig en uppfattning om huruvida de sociala medierna skulle ha betydelse för just det egna företaget.
- Vi har ännu inte kommit så långt inom branschen sociala medier, och vi har ännu inte bestämt oss hur vi ska förhålla oss till det, säger Andrea Caesar.
- Därför var det intressant att vara med på det här seminariet.
Ett intresse som uppenbarligen delades av många andra, såväl enmansföretag som stora väletablerade företag som Destination Gotland, Wisby Strand och Svenska Spel.

Sociala medier är ett samlingsnamn för internetbaserade tjänster där användaren på olika sätt knyter kontakt med andra användare och har ett socialt utbyte i form av åsikter och kommentarer, meddelanden och bilder.
Det finns många varianter av sociala medier, exempelvis:
Facebook: ett nätverk där registrerade användare knyter kontakt med andra användare, skriver in egna kommentarer om sig själv eller kommenterar andras aktiviteter, mejlar och lägger upp bilder.
Blogg: en dagbok på nätet. Användaren skriver egna inlägg men kan också läsa och kommentera andras. Möjlighet att lägga upp bilder finns också.
Twitter: fungerar som en datoriserad "mini-dagbok", där varje inlägg kan vara max 140 tecken långt. Användaren kan uppdatera sin egen status, samt läsa och kommentera andras.
Flickr: ett nätverk där användaren kan lägga upp egna bilder eller videoklipp, endera i privata fotoalbum eller i album öppna för andra Flickr-användare.
You Tube: en webbplats för videoklipp. Bara registrerade användare kan lägga in klipp men alla kan se och söka på klipp som finns inlagda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om