Sjöcentral invid Gotsam
Uppmärksamhetssignalen "Över, givakt" blåstes i visselpipa. Därefter hissades två signalflaggor med betydelsen "Sätt i gång" varpå Håkan Hallberg slog samma "Sätt i gång" med sina rödvita semaforflaggor.Varpå en caterpillar genom att bända upp ett sjok asfalt tog det första officiella "spadtaget" till den sjöövervakningscentral som kommer att utgöra det tredje byggnadshjulet i Gotsam-projektet.Så Försvarsmakten bygger faktiskt fortfarande nytt på Gotland. Och här kommer också att finnas värnpliktiga.
Den nu påbörjade sjöövervakningscentralen utgör det tredje byggnadsbenet i Gotsam-projektet där Gotsambyggnaden och polishuset är de båda andra. Sjöcentralen beräknas stå klar om ett år.
Sex sådana centraler finns i landet varav således en i Visby.
- Vi har uppgiften att följa sjöfarten, hur sjöläget eller fartygsrörelser till havs ser ut runt Sverige, sammanfattar Magnus Thorn sjöcentralens huvuduppgift.
Och den i Visby följer förstås främst trafiken runt Gotland. Över 200 fartyg passerar Gotland varje dygn, av dessa går 70 procent öster om ön där de stora fartygslederna går. 1 800 fartyg finns i Östersjön vid varje givet tillfälle, mängden varor och gods ökar oavbrutet.
Information läggs hela tiden på om varje fartyg som passerar så om en olycka inträffar vet man exempelvis om det finns miljöfarligt gods ombord. Två huvudkunder har man, marinens taktiska kommande samt kustbevakningen där den senare i sin tur distribuerar vidare till andra myndigheter vid behov.
Sjöinformationskompaniet Visby bemmanar centralen. 19 anställda har man. Av dessa är tio civila, nio officerare. Dessutom ingår tio värnpliktiga samt sju värnpliktiga på den bevakningsbåt som är stationerad i Fårösund.
Unikt samarbete
Sjöcentralen ingår således i Gotsam. Detta är ett samverkansprojekt mellan polisen, försvarsmakten, kustbevakningen, sjöfartsverket, länsstyrelsen och kommunen, startat 2002 på regeringsuppdrag.
- En unik samlokalisering mellan militär och civila myndigheter, konstaterar konteramiral Lefi Nylander från Försvarsmaktens högkvarter.
Som så ofta är Gotland testområde, denna gång för denna direkta samverkan mellan sex myndigheter som ska kunna hantera allvarliga olyckor och samhällskriser på och vid Gotland.
Åke Fagelberg vid Gotsam menar att projektet hittills i stort varit lyckat. En del prövningar har förstås uppstått som att tullen hoppade av när man helt la ner sin verksamhet på Gotland.
- Ett problem har varit säkerhetsfrågorna, hur mycket information som kan lämnas mellan civila och militära myndigheter.
Men det är just sådana problem som skall lösas så att allting fungerar vid ett skarpt läge. I dagsläget simuleras olika scenarier via datorer en gång i månaden. Men även vid "riktiga övningar", i höst blir det tre stycken med flera andra aktörer inblandade. Vad är då det troligaste katastrofscenariot för Gotlands vidkommande.
- Man tänka sig vad som helst egentligen, men mest trolig är en omfattande oljeolycka, säger Åke Fagelberg.
2007 skall Gotsam-projektet utvärderas. Men just nu verkar en förlängning till 2008 aktuell. Därefter ska regering och riksdag ta ställning till om Gotsam är modellen för framtidens samhällsberedskap.
- Men Sjöcentralen blir kvar här oavsett detta beslut, framhåller Leif Nylander.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!