Sjöfarten ses som förlorare
Orättvist, det är vad det är.Ungefär så löd budskapet från rederinäringen när man debatterade villkoren för svensk sjöfart i Visby i går.Redarna anser att näringen missgynnas både vid en jämförelse med andra länder och med andra transportslag i Sverige.
Men Sveriges redareförening vill att utvecklingen ska gå vidare med stora kliv. I anslutning till Almedalsveckan arrangerade man därför ett seminarium med politiker om villkoren för svensk sjöfart.
Sveriges redareförening pekade vid seminariet på alla de skatter, avgifter och regler som är unika för svensk sjöfart om man jämför med andra EU-länder. Man lade också fram jämförelser med villkoren för transporter på vägar och järnvägar i Sverige. På alla punkter ses sjöfarten som en förlorare. Trots att det finns en samstämmighet kring de miljövinster som kan göras om transporterna flyttas över från vägarna till havet, så måste sjöfarten betala kostnader som inte belastar de transporter som sker med lastbil och på järnväg. Att frakta gods på tåg kostar därför bara en femtedel av vad det kostar att frakta gods till sjöss och en lastbilstransport blir omkring 20 procent billigare. Allt enligt rederinäringens egna beräkningar.
Riksdagspolitikerna Lilian Virgin (s), Karin Svensson-Smith (v) och Johnny Gylling (kd) höll i princip med om att regelverket och avgifterna slår snett. Men Lilian Virgin försvarade samtidigt de höga svenska säkerhetskraven:
- För mig som öbo är miljö- och säkerhetskraven viktiga och den höga nivå som vi i Sverige håller där, den måste vi stå upp för och hålla fast vid.
Och Gotlandsbolagets styrelseordförande Jan-Eric Nilsson sa inte emot henne:
Nej, vi ska ha höga krav, men inom EU måste det också finnas bra normer och sedan ska vi inom svensk sjöfart marknadsföra oss genom att följa dessa normer på ett exemplariskt sätt.
Den springande punkten i den här diskussionen är att man inom EU vill ha regler och system som gynna sjöfarten, medan vi i Sverige har regler som leder till det motsatta, summerade Jan-Eric Nilsson.
Om alla de fartyg som borde vara registrerade i Sverige flaggades in igen, så räknar Sveriges redareförening med att det skulle skapas omkring 150 000 nya svenska arbetstillfällen.
Orättvist. I en stor panel som dryftade regler för svensk sjöfart möttes bland andra Jan-Eric Nilsson från Gotlandsbolaget och gotländska riksdagsledamoten Lilian Virgin. I mitten syns Bertil Arvidsson från Sveriges redareförening.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!