Sjöfartsverket kritiskt mot befälet på Polo M

Sjöfartsverket riktar kritik mot befälhavaren på bulkfartyget Polo M om grundstötte utanför östra Gotland den 23 november förra året och sedermera släppte ut omkring 30 ton olja.
Bland annat anser verket att befälhavaren inte tagit uppgifter om att fartyget draggade (rörde sig) i den hårda vinden på riktigt allvar.

Gotland2005-02-23 06:00
Det var tredje styrman som först uppmärksammade vissa förändringar i position och meddelade sina iakttagelser till befälhavaren. Sjöfartsverket klargör att de förändringar som noterats förmodligen berodde på att fartyget draggade i den hårda vinden.

Larmet kom för sent
?Om befälhavaren hade tagit notis om styrmannens observationer och mer noggrant kontrollerat fartygets position, så hade han sannolikt vid detta tillfälle uppmärksammat att fartyget draggade?, skriver verket i sin haverirapport.
Verket anser vidare att GPS:en ombord var inställd på ett sådant sätt att den larmade om positionsförändringar för sent. Om den hade varit inställd på 2 till 2,5 kabellängder, vilket anses normalt, så hade GPS:en larmat senast vid 07.30-tiden på morgonen då fartyget draggat tre fartygslängder.

För sena reaktioner
Under den följande halvtimmen låg fartyget i stort sett stilla varefter ankaret släppte igen och vid 08.00-tiden draggade fartyget med en hastighet av 0,7 knop. Hon fortsatte sedan att dragga tills hon grundstötte efter cirka en halvtimme.
Överlag anser Sjöfartsverket att befälen ombord reagerade för sent på att fartyget ändrade position i den hårda vinden.
?Om befälen hållit kontroll på fartygets position så borde de också uppmärksammat att fartyget flyttade sig cirka tre fartygslängder mellan klockan sex och halv sju på morgonen. Det hade då funnits tid att starta maskinen och med hjälp av den hålla upp mot vinden.

Ekolod användes inte
Befälhavaren gick på mrogonen ner från bryggan för att äta frukost och var borta cirka en kvart. Enligt styrman var detta vid 07.45. Befälhavaren återvände till bryggan en kvart senare då ankaret släppte.
?Också vid detta tillfälle borde befälen ha uppmärksammat att fartyget förflyttade sig och kunnat starta maskinen som enligt utsago var klar att tas i bruk inom tio minuter?, konstaterar verket.
Fartygets ekolod användes inte vid händelsen. Men det har mindre betydelse enligt verket, eftersom man på grund av bottenförhållandena knappast hade fått information om att man var på väg att grundstöta, åtminstone inte i tid.
Verket konstaterar att orsaken till grundstötningen var den hårda vinden och att orsaken till grundstötningen var att man på Polo M inte höll tillräckligt noggrann kontroll på fartygets position.
Man observerar också att anteckningar i skeppsdagboken om väderförhållanden och position inte har skett kontinuerligt. Man konstaterar också att den information som befälen gav vid förhör avviker från den information som inhämtats från AIS (Automatic identification system).

Positionen är viktig
Slutligen klargör verket att det är viktigt att med alla tillgängliga medel hålla koll på fartygets position. Vid det aktuella tillfället utnyttjades inte fartygets bryggutrustning och befälen uppmärksammades för sent om att fartyget draggade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om