Sjöräddare i nöd - kan mista folk

En militär kustbevakning som ansvarar över sjöräddningen.Det kan bli verklighet om ett nytt förslag till regeringen går igenom - men förslaget väcker oro:- Vi vill inte förknippas med Kustbevakningen eller militären, säger Bert-Ola Lindros på Sjöräddningssällskapet.

Gotland2012-08-03 04:00

Sjöräddningen kan flyttas till Kustbevakningen istället för att ligga under Sjöfartsverket. Förslaget, som än så länge är på remiss, har redan fått stark kritik. Tanken är att Kustbevakningen
i sin tur kommer ligga under Försvaret. Det här kan i sin tur påverka Sjöräddningssällskapet (SSRS) som står för cirka 70 procent av alla utryckningar till havs. SSRS huvudkontor i Göteborg anser att förslaget innebär en försämring för människor
i sjönöd.

- Det är helt absurt, civil räddningstjänst hör inte alls ihop med det militära. Det är något som finns i tredje världen, säger vd:n Rolf Westerström till P4.


Vill vara separat
Sjöräddningssällskapets distriktssamordnare för Gotland, Bert-Ola Lindros, håller med. Han kan inte förstå varför förslaget ens lagts fram.

Enligt honom fungerar Sjöräddningssällskapet helt utmärkt, och man är rädd att bli förknippad med Kustbevakningen.

Rent konkret vad som kommer hända med SSRS på Gotland, vet ingen säkert. Men några större förändringar tror han inte det blir.


Fruktar intäktstapp
På Västkusten finns farhågor om att människors vilja att donera pengar och arbeta frivilligt inom organisationen ska minska.

Lars-Göran Larsson, uppsyningsman hos SSRS Gotland, tänker i samma banor.

- Jo som fri organisation är vi rädda för det. Det finns väl en risk på sikt och då måste vi söka bidrag hos stat och kommun istället, säger han.

Lars-Erik Olsson, stationschef för Kustbevakningen på Gotland, tycker att en omorganisation i stort kan vara bra.

- Vi har polisiära befogenheter som inte borde läggas på militären, men det är en diskussion man får ta om det blir aktuellt, säger han.

Förslaget (Utredningen om samhällets maritima resurser) har tagits fram av utredaren och departementsrådet Jan Hyllander.

Det går att läsa mer om förslaget på regeringens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om