I Sverige, idag, struntar två av tre studenter i att söka bostadsbidrag. På Gotland visar Hem & Hyras granskning att sju av tio studenter inte söker bostadsbidraget, fastän de är berättigade till det.
Anledningen tros vara att ansökan är tidskrävande och svår att förstå. Man måste nämligen uppskatta sin inkomst i förväg vilket i snitt leder till att cirka var tredje person blir återbetalningsskyldig. Därför struntar många studenter i att ansöka om bidraget.
– Vi har en lagstiftning som riskerar att sätta människor i skuld, vilket vi har försökt lyfta fram på många sätt. Och det är ett av våra stora mål, att de som får bidraget inte ska hamna i skuld, säger Jenny Cederborg som är chef på Försäkringskassans avdelning för barn och familj.
S-politikern Åsa Karlsson Björkmarker leder en utredning som tillsattes av regeringen 2018. Den ska bland annat se över bostadsbidraget och ta fram förslag på hur färre ska bli återbetalningsskyldiga.
Hon menar att bostadsbidraget inte används på rätt sätt, det vill säga att betydligt fler som har rätt till bidraget skulle kunna söka det om de visste hur man gjorde.
– Det här är ett bidrag som inte fungerar som det var tänkt. Vår uppfattning är att bostadsbidragets konstruktion gör att flera, inte bara studenter, drar sig för att söka det. Sedan kan jag tänka mig att studenter kan vara överrepresenterade i att inte söka eftersom deras inkomst är så varierande över året, säger hon.