Sju färgglada bussar på rad vid Almedalen
En sådan parad har aldrig tidigare skådats i Visby som den i går: sju färgglada bokbussar på rad vid Almedalen.Årets bokbusskonferens för Gotland, Småland och Östergötland är i år förlagd till Gotland, och till en sådan träff tar man förstås bussarna med sig.
Motala kommun kom med nyaste bussen, inköpt 2001. Man trodde investeringen skulle gå på två miljoner kronor, men slutsumman hamnade någonstans kring tre. Då ingick bland annat plats för trådlös internetuppkoppling.
För två år sedan gick det, men i dag tror jag inte vi hade fått pengar till bussen, säger bokbussassistenten Lena Nylén.
Bussen svarar för ungefär 45 000 boklån per år. Trenden är positiv.
Det är med nyfikenhet som Gotland tar del av Motalas erfarenheter. Ön har två bokbussar, varav den äldsta snart är tjugo år gammal. Den ska enligt planerna bytas ut nästa år.
Bussen börjar bli sliten. Ytterligare ett skäl till att byta är att vi enligt kommunens tillgänglighetsguide bör vi ha en handikappanpassad bokbuss, säger Bosse Holm, chef för mellersta biblioteksdistriktet där bokbussarna ingår.
Men jag tror ändå att man kommer att skjuta på investeringen, tillägger han.
<span class=MR>Vann pris 2000</span>
Av Gotlands bokbussar är en helt inriktad på barnböcker, och för den verksamheten vann man pris som "Årets bokbuss" vid bok- och biblioteksmässan i Göteborg 2000. Bussen är charmigt inredd med läshörna och ett litet hus.
Sammanlagt svarar bussarna på ön för 80 000 90 000 boklån per år.
Jag tror vi har den lägsta kostnaden per boklån på ön eftersom vi slipper hyreskostnader, säger Bosse Holm.
En annan sak som bidrar att hålla kostnaderna nere på Gotland är att flera förutom utbildning som bibliotekarier även har körkort för lastbil och således kan hantera både Dostojevskij och boogietryck.
<span class=MR>Fantasirikt yttre</span>
Det ska synas när bokbussen kommer. Paraden med bussar visar upp fantasirika karosser. Nässjös bokbuss lyser illröd, Linköpings är grön med ett jättelikt B i gult på sidan. Kalmars har rutor i lila och gult, med bilder av läsande människor.
Alla bussar är stora, utom den från Alvesta. Kommunen representeras av en buss i miniformat, men liksom de övriga vackert utsmyckad med ett landskapsmotiv.
<span class=MR>Förebild i Europa</span>
Den mobila bokutlåningen i Sverige startade med en bokbuss i Borås 1948. Sedan har de blivit allt flera. Förra året fanns 110 stycken.
Medan filialbiblioteken i spartider blivit allt färre finns merparten av rullande biblioteken kvar helt enkelt för att de har många fördelar.
De nordiska bokbussarna är en förebild för hela Europa, och en bokbuss för barn i kåkstäderna ingår även när Sverige ger bistånd till kulturen i Honduras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!