Sju Gotlandskrogar bland Sveriges bästa
Sju av Sveriges bästa krogar finns på Gotland! Det anser tidningen Gourmet, som för 17:e året i rad kartlagt landets kulinariska crème de là crème-krogar.Ny på listan är bland andra Friheten, som efter två år i Stefan och Marina Walls regi omnämns som "stans bästa krog". Vi vet att det tar tid att laga god mat. Nu är det upp till bevis! säger en mycket glad Stefan Wall.
I tisdags lanserades den 242-sidiga boken "Gourmet 199 bord 2004", mattidningens årliga kartläggning av Sveriges bästa krogar.
Över 400 bättre krogar har granskats, 200 har valts ut. Poäng har satts på helheten, men med maten i fokus. Maximalt "matbetyg" är 10.
Dominerande i listan är återigen Stockholmsområdet. Priset för Årets bästa restaurang delas av Bon Lloc, Stockholm och Oaxen Skärgårdskrog, Oaxen.
Anmärkningsvärt är dock att 7 av de 200 bästa krogarna finns på Gotland!
De är Konstnärsgården Alavin i Ala, Friggars krog på Fårö och Visbykrogarna Bakfickan, Donners brunn, Friheten, Gustavia och Wallers krog. Det är bara året runt-krogarna som betygsatts, de två andra omnämns under vinjetten "Kort & Gott" och underrubriken "Mest om sommaren".
De är alla varmt rekommenderade av oss, säger Gourmets chefredaktör Jan Nilsson.
<span class=MR>Första och tionde gången</span>
För Bakfickan är det tionde året i rad man omnämns i boken, vilket gläder ägaren Kjell Nordberg.
Vi kan aldrig tävla med de bästa eftersom de kan använda alla råvaror, det har vi inte råd till. Däremot har vi en konstant hög lägsta nivå i deras ögon. Det är roligtoch en sporre att gå vidare och bli ännu bättre!
I fjol fanns fyra gotländska krogar med på listan, i år har ytterligare tre tillkommit.
Det betyder ju någonting det med. Alla jobbar seriöst och gör sitt bästa. Det här är ett sätt att leva och det är nästan viktigare med en nöjd gäst än med pengarna. Notan ska inte vara större än upplevelsen.
Nya på listan är Donners, Friggars och Wisby hotells Friheten, som kvalar in efter två år i äkta makarna Stefan och Marina Walls regi.
Friheten får högst matbetyg av Visbykrogarna: 7,25.
Det är jätteroligt! Vi har lagt ner mycket hårt arbete och tänker långsiktigtatt det här skulle komma nu var helt oväntat, säger en mycket glad Stefan Wall.
Paret var med på den stora prisutdelningen på Berns i tisdags och visste att krogen skulle nämnas på något sätt...
Det här var långt över våra förväntningar! Det sporrar verkligen. Nu är det upp till bevis att vi kan hålla samma kvalité och fortsätta överraska med våra matlagningskonster.
Varför har ni lyckats så bra?
Jag tror att vi har ett stort hjärta och en stor kärlek till matlagning, respekt för bra råvaror och så vet vi att det tar tid att laga god mat. Så har vi roligt och det märks på tallriken.
Stefan menar också att Wisby hotells speciella miljö både möjliggör och uppmuntrar till ett brett utbud och en unik karaktär.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!