Sju inbitna rökare har nu valt bort tobaken
"Det tar lång tid att bestämma sig. Men det är ingen idé att tjata på en för att man ska sluta""Det är vanan. Det blir så jävla tomt i handen""Det svåra är den lilla djävulen bakom örat, som lockar en att börja igen""Nu känner jag hur det luktar om andra som har rökt. Det är hemskt att jag luktade sådär förut""Promenader är vansinnigt bra. Nu kan jag gå upp från hamnen till Södertorg utan att bli andfådd"
Under april och maj har en kampanj mot tobak genomförts på Gotland för att förebygga så att färre börjar röka eller snusa. Men också för att få dem som börjat att lägga av.
För en del är det lätt. Men för många är det ett svårt beslut med många återfall innan det kanske lyckas att bli rökfri eller att sluta snusa. De sju som GA träffade har alla slutat, en så sent som för bara några veckor sedan. Andra har varit rökfria i ett par års tid.
<span class=MR>Mona och plåster</span>
Gunnar Pettersson, 60, är välkänd bokhandlare i Visby och slutade röka den 15 mars förra året. Men det skedde efter mycket funderande, med nikotinplåster och med stödsamtal hos Mona Wahlgren.
Ja, så småningom fick hon mig att bestämma ett datum för när jag skulle sluta röka. Men det tog lång tid. Sedan beställde jag plåster på apoteket. Fast jag gick dit tre gånger, innan jag verkligen gjorde beställningen!
En sak som var svår var detta med fingrarna. Jag visste inte vad jag skulle göra när jag inte hade en cigarett. Nu är jag förvånad över att jag kunde sluta, säger Gunnar Pettersson, som hade trott att det skulle vara enklare att sluta.
Jag hade en dröm om att när jag kom till Mona så skulle jag bli hypnotiserad och sedan skulle det vara klart...
Vi har gjort olika resor allihop. Men vi ska vara glada att vi har Mona!
För Agneta Hoas, snart 40 och butikschef på Lindex är rökstoppet ganska färskt. Hon slutade för drygt tre veckor sedan. Men innan hon var där så hittade hon tusen och en orsak till varför hon inte skulle sluta.
<span class=MR>Skyllde på stressen</span>
Jag skyllde exempelvis på stressen på jobbet. Man hittar hela tiden anledningar till varför man inte vill sluta. Men med hjälp av samtalen hos Mona och med sugtabletter som hjälp så kunde jag sluta. Det var bra att få prata av sig hos Mona.
Och sedan detta att Mona ringer mig på jobbet och frågar hur jag mår. Jag blev så lycklig. ja, man blir verkligen glad när någon ringer och frågar, säger Agneta Hoas.
I femton års tid jobbade Peter Karlsson i krogbranschen. Varje dag rökte han två paket John Silver (40 cigaretter).
Att ta paus i det jobbet det var detsamma som att man skulle gå ut och röka. Men så för fyra år sedan blev jag väldigt sjuk. Då började jag fundera på att sluta röka. Försökte först med plåster, tuggummi och inhalator. Men det gick inget bra.
<span class=MR>Inte andfådd</span>
Så då bestämde jag mig för att sluta ändå. Från den 5 december förra året är jag rökfri. Nu tänker jag inte på att röka längre, men jag dricker ganska mycket kaffe i stället. Och promenader är vansinnigt bra. Jag tycker det är otroligt skönt när jag har nått stadiet att jag kan gå upp från hamnen till Södertorg utan att bli andfådd, säger Peter Karlsson.
Britt-Marie Fritzell är sjukpensionär, har både reumatism och psoriasis. I november förra året kände hon sig också väldigt trött. Till slut låg hon bara på soffan hela dagarna. Men efter fyra månader sa hennes man ifrån och tvingade upp henne.
Jag kom till läkare och insisterade på att bli röntgad och det blev jag. Röntgen visade att jag hade början till KOL (svår lungsjukdom som framför allt rökare kan drabbas av).
All kraft gick åt till att andas. Så ringde jag Mona Wahlgren som hade jättedåligt med tider. Men hon hade fått ett återbud nästa dag klockan ett. då kunde jag få komma. Ja, allt kändes precis som det var meningen att jag skulle sluta röka. Jag hade nikotinplåster i tre veckor och sedan var det bra.
<span class=MR>Riskerade att dö</span>
Jag hade varit död inom ett halvår eller ett år om jag inte hade slutat rökas. Det sa läkaren till mig!
Micke Ahlberg, tidigare anställd vid Flextronics, har varit rökfri i 20,5 månader. Han rökte ett paket cigaretter om dagen. I februari 2002 kom han till Mona Wahlgren.
Jag har levt med ett tryck på mig att sluta. Men jag sa ifrån att jag inte skulle sluta med hjälp av plåster. Det kändes konstgjort. I stället fick jag Zyban-tabletter, som lugnar kroppen. (Zyban är egentligen ett antidepressivt medel, men används även i vissa fall vid rökavvänjning.
Micke skulle fylla 50 och en resa till thailand var nära förestående. Han ville sluta med tabletterna före resan och bestämde sig för det också.
<span class=MR>Tänka positivt</span>
Jag insåg att sluta röka det var något mellan mig och mig. Så jag försökte i stället tänka positiva tankar och klara mig utan tabletterna och det gick bra. Egentligen kändes det rent oförskämt enkelt att sluta efter 35 år. Men det finns ingen universell metod. Var och en måste hitta sin väg, säger Micke Ahlberg.
Också distriktssköterskan Anna-Karin Svensson lyckades sluta röka med hjälp av medicinen Zyban. Nu har hon varit rökfri i två år och har också utbildat sig till rökavvänjare och finns vid vårdcentralen på Söderväg för stöd och hjälp för att sluta röka eller snusa.
Jag är jättestolt över mig själv. Det är en bragd att jag har lyckats sluta. Jag försökte först två gånger och misslyckades. Men så träffade jag Mona Wahlgren och med hennes och Zybans hjälp gick det bra. Jag har bestämt mig för att inte börja röka igen.
Men riktigt så enkelt var det inte när Anna-karin Svensson skulle sluta röka. Medicinen kan ge biverkningar. Hon var på gränsen att lägga av och börja röka igen. Men så sänkte hon dosen och då gick det bra och nu kan hon rekommendera Zyban som hjälpmedel för att sluta röka.
<span class=MR>Tre år av samtal</span>
En som kämpar och kämpar är Gunnar Öhman, som nu har gått hos Mona Wahlgren i tre år (!). Under den perioden har han slutat fyra gånger. Nu har han varit rökfri sedan i februari i år.
Förstagången som jag slutade berodde på att jag blev rädd när jag fick problem med hjärtat. Trodde det var en infarkt. Men sedan visade det sig att det inte var så farligt. Så då började jag röka igen efter att ha hållit upp i fem månader.
Man skyller hela tiden på olika saker för att slippa sluta. jag försökte med plåster och det gick inte. Så blev det tuggummi och det fungerade. Och när jag la av i februari så slöt min fru också att röka. Nu går vi promenader och det är bra har jag märkt. I början blev jag andfådd efter bara ett par kilometer. Men nu går det bra, säger Gunnar Öhman.
Har varit rökare. Sjuk-
sköterskan Mona Wahlgren, som har hand om den tobakspreventiva mottagningen
på Visby lasarett, har själv
rökt en gång i tiden. Så hon
vet hur svårt det kan vara
att sluta röka.
Livsavgörande. För Britt-
Marie Fritzell var det rent bokstavligt livsavgörande att hon slutade röka. Röntgen visade att hon hade början till KOL, den mycket svåra lungsjukdom som framför allt rökare kan drabbas av.
Tredje gången gillt. Gunnar Pettersson gick till apoteket
tre gånger, innan han
bestämde sig och beställde
nikotinplåstren.
Ett nytt liv. De som har slutat röka har också börjat ett nytt liv. Med stöd av samtal och olika hjälpmedel gick det vägen för de här f.d. rökarna. Men den vägen har varit olika för allihop.
Färskt rökstopp. Agneta Hoas slutade röka för bara drygt tre veckor sedan. Med hjälp av stödsamtal och sugtabletter gick det vägen. Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!