Sju män åtalas för bedrägeri på nätet

Sju män åtalades i går för inblandning i härvan med hemelektronik som sålts på nätet.Ett hundratal personer lurades av de förslagna bedragarna.

Gotland2011-03-19 04:00

Åklagaren listar 109 åtalspunkter mot männen gällande olika former av bedrägeri.

De lade ut annonser på den populära nätsidan Blocket och låtsades sälja mobiltelefoner, kameror, tv-apparater och datorer. Kunderna fick sedan betala för varorna i förskott - men några varor levererades aldrig.


Falska identiteter
Den 19-årige huvudmannen lastas för 13 fall av grovt bedrägeri utförda på egen hand.

- Brottet är grovt eftersom det skett med förslagenhet genom att han bland annat använt falska identiteter, uppger åklagaren Susanne Wihlborg.

Han åtalas samtidigt för ytterligare 96 fall av grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bedrägeri tillsammans med två av de andra misstänkta som även de är i 20-årsåldern. Kameror, datorer, mobiltelefoner, tv-apparater, klockor och spelkonsoler såldes till kunder över hela landet, men utan att några av de beställda varorna skickades.

Till sin hjälp hade de fyra män i 30-, 40, och 50-årsåldern som agerade målvakter genom att kunderna betalade in pengarna på deras konton.

Många av beloppen som kunderna betalat in till något av kontona ligger mellan 2 000 och 5 000 kronor.


Kräver pengarna tillbaka
Sammanlagt lurade gänget till sig 380 000 kronor.

Bland beslagen finns bland annat kvitton, usb-minne till dator samt en bärbar dator, föremål som åklagaren menar styrker misstankarna mot männen.

Åtalet består till stor del av långa listor på de personer som nu kräver pengarna tillbaka av bedragarna.

Två av männen sitter fortfarande häktade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om