Sju testade brandyrket
På Gotland finns drygt 150 personer i räddningstjänstens olika utryckningsstyrkor. De består till hundra procent av män och det är något man vill ändra på.I lördags prövade sju kvinnor på brandmansyrket, och fick känna på hur varmt, tungt och svettigt det kan vara.
Foto:Rolf Jönsson
Foto:
Provet på rullbandet är tufft. Åtta minuter på bandet med den utrustning en rökdykare bär måste man klara om man ska bli brandman.
Med lite träning klarar de flesta det här, säger Sören Tillberg, avdelningschef för stationen i Fårösund.
Fler prov väntade under dagen. Deltagarna fick klättra högst upp i stegbilen, trettio meter upp i luften.
Höjden tänkte jag inte på, men det var tungt att klättra med de här kläderna, tyckte Sandra Othberg.
<span class=MR>Kontakt med elden</span>
Efter lunch väntade närkontakt med eld. Först gällde det att släcka en hög lastpallar som antänts, därefter fick deltagarna inne i en container på nära håll följa hur ett brandförlopp ser ut.
Men de fick även pröva hur en insats vid en trafikolycka går till, då man måste klippa upp plåten för att ta sig in i bilen.
Räddningstjänsten höll öppet hus på stationerna i Fårösund, Slite, Hemse, Kräklingbo och Burgsvik i början av oktober för att visa upp verksamheten. Då riktade man sig till alla. Helgens pröva-på-dag var bara för kvinnor.
Den tiden då man tänkte i manliga och kvinnliga yrken är förbi. Det gäller även brandmännen. Män och kvinnor i en utryckande enhet skulle komplettera varandra bra, säger brandmästare Jonatan Ahdrian.
Under lördagen fick de sju kvinnorna även information om den utbildning som finns.
På fyra håll i landet ges en tvåårig utbildning, inte bara för att bli brandman utan även för att ge kunskaper i skydd och säkerhet.
Gotlänningarna Markus Dahlström och Sanna Voest går för närvarande utbildningen i Revinge utanför Lund. De fanns med för att berätta om sina erfarenheter.
I början var jag inställd på att bli brandman, men nu är jag mer inriktad på att arbeta med säkerhetsfrågor, säger Sanna Voest.
En höjdare. Sandra Othberg är på väg upp i stegen, medan övriga väntar på sin tur. Det är trettio meter till korgen högst upp.
Tuffaste övningen. Sanna Svensson prövar på hur det är att gå åtta minuter med full rökdykarutrustning på rullband.
Släckning. Lina Sterbrant testar brandsprutan på några brinnande lastpallar.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!