Sju timmars försening utan förklaring

Ett 40-tal flygpassagerare blev kraftigt försenade från Bromma igår kväll. Förseningen uppgick till 7 timmar. - Det var katastrof, säger passagerare Staffan Fredriksson.

Maria Björkander, driftschef på Gotlandsflyg till vänster. Här i samspråk med flygkapten Knut Enersen och en passagerare.

Maria Björkander, driftschef på Gotlandsflyg till vänster. Här i samspråk med flygkapten Knut Enersen och en passagerare.

Foto: Patrik Annerud

Gotland2012-12-12 10:19

Det var snöigt och kallt, men det var inte snön utan ett tekniskt fel som gjorde att avgångarna 17.00 och 19.00 från Bromma ställdes in tillsammans med avgången från Visby däremellan.
Fast om detta visste inte passagerarna någonting, eftersom någon information inte meddelades under hela tiden.
Inte förrän passagerarna efter busstransport till Arlanda hade installerats i ett ersättningsplan från Arlanda halv tolv på natten fick de, från flygkaptenen, höra om orsaken till förseningen.


- Det är nog den längsta förseningen jag har varit med om inrikesmässigt men det som är värst är den totala bristen på information.
Det säger Staffan Fredriksson, som var bokad på 17-flyget från Bromma men som var på ön straxt efter midnatt.

Alla har rätt till mat och dryck
Som van flygresenär är Staffan Fredriksson väl förtrogen med de rättigheter som flygpassagerare har vid förseningar och inställda flyg. Han är dessutom advokat till yrket och intresserad rent juridiskt av det faktum att Gotlandsflyg inte gjorde någonting för att informera passagerarna om att de hade rätt till mat och dryck under väntetiden, hjälp att kommunicera med anhöriga med anledning av förseningen.
Sådana rättigheter som regleras enligt en EU-förordning från 2004.

Faktum är att det, enligt Staffan Fredriksson, inte utgick någon som helst information från Gotlandsflyg om orsaken till förseningen eller någon bedömning av förseningens omfattning.
Det började bra med ett sms ett par timmar före utsatt avgång, men sedan kom bara nya avgångstider upp på tavlan med jämna mellanrum.

- När vi uppmanades att gå igenom säkerhetskontrollen kl 20.45 så gjorde vi det, men när vi kom till gaten var den stängd. Ingen mer info än så. 45 minuter senare fick vi höra att vi skulle åka buss till Arlanda, berättar Staffan som under väntetiden gjorde flera försök att få information om förseningen via Malmö Aviations informationsdisk (som är ombud åt Gotlandsflyg på Bromma).

Tvist att vänta?

Nu räknar Staffan Fredriksson med att få ekonomisk kompensation för timmarna på Bromma och Arlanda - och uppmanar alla andra drabbade att göra detsamma.
Men där är det bäddat för en tvist i så fall.
När helagotland.se idag kontaktar Gotlandsflyg för kommentarer och besked så svarar driftsansvarige Maria Björkander att det iinte är aktuellt med någon sådan kompensation:


- Eftersom det berodde på väderförhållanden så kan de inte räkna med kompensation.

Varför då, det var ju ett tekniskt fel som orsakade förseningen?

- Det var en kombination av ett tekniskt fel och vädret. Det fel som upptäcktes på planet åtgärdades ca 17.30 men sedan blev det förseningar eftersom vi var tvungna att provflyga och då uppstod parkeringsköer på flygplatsen eftersom många plan tvingades kvar på marken på grund av vädret.

På er egen hemsida står att om förseningen är mer än tre timmar har passageraren rätt till ekonomisk kompensation på 250 euro!

- Ja, men inte om förseningen beror på extraordinära omständigheter.

Du hävdar att det här rör sig om extraordinära omständigheter?
- Ja det gör jag.

Så ingen kan räkna med någon ersättning av något slag?
- Jo, men det är skillnad på ersättning och kompensation. Den som valde att hoppa av flygningen får ersättning för biljetten och den som genomförde flygningen trots försening kan få kompensation för egna utlägg.

Vilka utlägg menar du?
- Ja för till exempel mat eller taxiresa.

Varför informerades inte passagerarna om detta?
- Det är varje passagerares rättighet att ta den foldern som finns på flygplatsen om deras rättigheter.

Men ni har ingen skyldighet att informera?
-Genom att tillhandahålla foldern så uppfyller vi vår informationsplikt. Det finns en rättighet för passageraren att få information, och den möjligheten har de.

Staffan Fredriksson uppmanar alla som drabbades av förseningen att kontakta flygbolaget och kräva ersättning på 250 euro:

- Det här är inte force majeure, det är solklart att man har rätt till 250 euro fast i det här fallet borde Gotlandsflyg ersätta med mer av ren goodwill eftersom förseningen blev så stor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!