Sjuka kaniner bar på kaninpest

Även den här sommaren har myxomatos, även kallat kaninpest, härjat på Gotland, främst på norra delarna av ön.

Vildkanin med myxomatos, även kallat kaninpest.

Vildkanin med myxomatos, även kallat kaninpest.

Foto: Lasse Linusson/arkiv

Gotland2019-10-09 08:19

Förra sommaren drabbades många kaniner, både vilda och tamdjur, av myxomatos och av gulsot. Även i år har länsveterinär Agneta Karlsson Norström fått rapporter om myxomatos och gulsot, men inte i samma utsträckning som förra året.

– Det har varit lite spretigt i år. Det rapporterades en del i våras och senare har det varit främst på norra Gotland. Jag har faktiskt inte hört något från södra Gotland i år, säger Agneta Karlsson Norström.

I mitten av september avlivades på länsveterinärens uppdrag fyra kaniner på nordvästra Gotland, två vuxna och två unga kaniner. De båda ungdjuren var avmagrade och hade tydliga tecken på myxomatos, medan de vuxna djuren var vid gott hull och hade tveksamma tecken i form av fuktiga ögon och tunn päls runt ögonen.

– Det visade sig faktiskt att de två vuxna kaninerna inte hade myxomatos, säger Agneta Karlsson Norström.

Utbrott av myxomatos och gulsot går i vågor, men det går inte att förutse när det vänder.

– Vissa individer blir kroniska bärare som kan smitta andra utan att själva bli sjuka, framförallt när det gäller myxomatos.

Under sommaren har rapporterats om en annan smittsam sjukdom, som sprids av fåglar men kan drabba såväl hästar som människor. I slutet av augusti konstaterades att en koltrast på Öland bar på sjukdomen Usutuvirus och det fanns en oro att sjukdomen skulle spridas till Gotland.

– Vi har skickat in en död koltrast från Gotland, men den var inte smittad med usutuvirus, så det var glädjande, säger Agneta Karlsson Norström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!