Sjukreseproblem – tvingades avbryta livsviktig vård

Patienter som använder sjukresor för att ta sig till och från sin dialysbehandling har fått avbryta behandlingar i förtid för att sjukresorna inte passat med vårdtiden. "Ser dagligen att det inte fungerar."

Problemen med sjukresor har gjort att många patienter tvingats avbryta dialysbehandlingar för att passa sina taxiresor.

Problemen med sjukresor har gjort att många patienter tvingats avbryta dialysbehandlingar för att passa sina taxiresor.

Foto: Angelica Zander / SvD / TT

Gotland2020-11-12 10:00

Ninnie Åkerqvist, verksamhetschef för njurenheten B Braun på Visby lasarett, berättar att många patienter kommit sent eller tvingats lämna behandlingen tidigare för att passa in sjuktransporter sedan en ny operatör tog över samordningen av resorna, vilket P4 Gotland var först att rapportera.

– Det som fungerade sista september fungerade inte 1 oktober, när det nya företaget tog vid. Det har hänt många gånger att taxibilar inte dykt upp när de ska eller att de kommer alldeles för tidigt, som gjort att vi fått dra av tid på dialysbehandlingarna. Vi ser dagligen att det inte fungerar, säger Ninnie Åkerqvist.

Många patienter behöver dialysbehandling flera gånger varje vecka för att överleva och vissa har ingen egen urinproduktion.

– Om vi inte kan dra all vätska som behövs, och om det händer flera gånger i veckan, kan patienten få svårt att andas och samla på sig gifter, säger Ninnie Åkerqvist.

Sedan 1 oktober är det företaget DRT Solutions som sköter samordningen av sjuk- och färdtjänstresor på Gotland. Björn Falk, vd för bolaget, beklagar att det varit problem sedan övergången och betonar att det naturligtvis måste fungera. Han förklarar att planeringen av de schemalagda resorna inte alltid blivit bra därför att det inte varit tydligt i beställningen vilka tider patienterna haft behandling.

– Det är inte beställningarna som ändats utan planeringen av resorna. Om vi inte fått information om när resenären senast måste vara framme så finns risken att patienten kommer för sent när vi lägger en ny planering, säger Björn Falk.

Vid alla beställningar finns ett så kallat tidsfönster, ett tidsspann inom vilken avresa respektive ankomst kan accepteras. Enligt Björn Falk kan tidigare beställningar ha haft fel tidsfönster utan att det har upptäckts eftersom planeringen ändå passat kundens behov.

Björn Falk tar på sig ansvaret och säger att han tror att problemet kommer att lösas mycket snart.

– Felet har varit att vi inte diskuterat planeringen av resorna tillräckligt med dialysenheten och med resenärerna. Den dialogen har pågått nu och nu tror jag att vi har fått rätt information. Felet vi gjorde var att vi inte tog den diskussionen från början.

Ninnie Åkerqvist bekräftar att det pågår en dialog om planeringen.

– Jag är övertygad om att det löser sig utan problem.

Karta: Njurenheten Visby, B. Braun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!