Sjuksköterska slog patient – får kritik

En sjuksköterska slog tillbaka mot en våldsam patient. Nu kritiseras personen för att ha agerat omdömeslöst.

Gotland2024-06-04 17:29

Region Gotland anmälde en sjuksköterska till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att en patient fått ta emot en örfil. Det hela inträffade för fyra år sedan, när sjuksköterskan skulle leda en patient till sitt rum. Enligt IVO:s utredning örfilade patienten den anställde. Sjuksköterskan ska då ha agerat reflexmässigt och slagit tillbaka. 

Sjuksköterskan har poängterat under utredningen att agerandet inte speglar hens sanna karaktär. Hen uppger att patienten tidigare varit våldsam och att hen då kunnat behålla lugnet, men att denna gång blev det en omedelbar respons som inte var rationellt övervägd.

IVO bedömer att även om sjuksköterskan agerade reflexmässigt och ångrar sig, så ska sjuksköterskan kritiseras efter att ha agerat omdömeslöst. 

I sitt beslut skriver IVO bland annat att hälso- och sjukvårdspersonal, enligt lag, ska visa patienten omtanke och respekt och agera professionellt oavsett situation.

Sjuksköterskan uppger att hen förstår kritiken men ifrågasätter att hen skulle ha agerat respektlöst, utan att det hela handlade om en reflexmässig reaktion på en extremt pressad situation.

Ett kritikbeslut från IVO leder inte till några följder för den som har utretts. Om en person däremot får många beslut med kritik kan det leda till att personen anmäls till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som kan fatta beslut om att en person fråntas sin legitimation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!