Sjuksköterskeprotest

Varannan sjuksköterska inom äldreomsorgen ska bort. Det har politikerna bestämt.
Men hur det ska gå till kan sjuksköterskorna själva inte förstå.
­ Vi går redan på knäna! Om neddragningen genomförs kommer vi inte att kunna leva upp till hälso- och sjukvårdslagen, förklarar de.

Gotland2004-06-04 04:00
I kampen mot ett underskott på 30 miljoner kronor har politikerna i social- och omsorgsnämnden beslutat att minst 45 tjänster inom förvaltningen ska bort. 25 av dessa är sjukskötersketjänster inom äldreomsorgen.
Beskedet kom som en kalldusch för sjuksköterskorna själva. De hade inte fått någon information innan beslutet, utan fick läsa om saken i tidningen, dagen efter nämndens beslut.
­ Jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen. 25 ska bort... Det är ju hälften av de 50 som jobbar i dag! Var ska de ta alla dessa, undrar Ingrid Rehn, som är omvårdnadsansvarig sjuksköterska på äldreboendet på Tjelvargränd.
Hon är inte ensam om sin undran. Ett tiotal sjuksköterskor har samlats i deras gemensamma lokal för att uttrycka sitt missnöje över beslutet. Ingen av dem kan förstå hur politikerna tänkte när de bestämdeatt varannan skulle bort.
Redan i dagsläget kan arbetssituationen vara tuff:
­ Vi går ju redan på knäna, säger Tom Sjödin, som jobbar på Fältgatan.
Var och en av sjuksköterskorna har i dag ansvar för mellan 30 och 50 gamla på olika former av äldreboenden. Och är någon kollega på ett annat äldreboende borta, så täcker de upp för varandra och får på så sätt dubbelt så många att ta hand om.
På äldreboendena gäller ²kvarboendeprincipen² ­ här blir man kvar livet ut. Och när de gamla blir allt äldre ökar vårdtyngden. Varje individ har flera olika sjukdomar. Dessutom är de som flyttar in sjukare än förr.
­ De gamla är ofta jättedåliga när de kommer till oss. Och när de blir riktigt sjuka och hamnar på lasarettet så skickar de hem dem efter tre dagar, berättar Lena Ohlsson, som arbetar på Åkermanska.
Lena Ohlsson och hennes kolleger ska ge de gamla en god och säker vård, men hon känner att det redan i dagsläget är svårt att hinna med alla. Om varannan sjuksköterska försvinner kommer det bli svårt att leva upp till hälso- och sjukvårdslagens krav.
Som sjuksköterska ligger det i yrkesrollen att sätta patienten i det främsta rummet. Den etiska hållningen tänker de här sjuksköterskorna inte tumma på. Ska det sparas så får det bli politikerna som får formulera vilka av dagens arbetsuppgifter som inte längre ska utföras. Och då tycker man också att det ska talas klartext om den saken:
­ Om de är villiga att sänka kraven på oss så måste de vara ärliga och gå ut med det, säger Karin Drång Kolmodin som arbetar på Göransgården.
Om politikerna inte sätter de nya sänkta kraven på pränt så finns risken att det blir de enskilda sjuksköterskorna som prickas om de i hastigheten gör felbedömningar.
­ Om vi inte lever upp till hälso- och sjukvårdslagen blir det vi själva som får ta smällen, förklarar Magnus Widin som jobbar på Tallbacken.
Ann-Kristin Forsman som är ordförande för vårdförbundet är kritisk mot att politikerna fattade beslutet utan att först tala med de som arbetar i den här verksamheten:
­ Det är fel att personalen ska få läsa i tidningen om att halva kåren ska bort. Och man blir ledsen när politikerna hävdar att det bara innebär en ²liten kvalitetssänkning². Vad tror de då att sjuksköterskorna gör i dag inom äldreomsorgen?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om