Sjuksköterskor kräver högre lön
- Jag skulle få mer betalt om jag tog sommarjobb som undersköterska.Det säger Ewy Jakobsson, en av många sjuksköterskor på Visby lasarett som just nu kämpar för att deras arbetsvillkor inte ska försämras.
Foto:
- En nyutbildad sjuksköterska har lägre lön än en undersköterska. Vad är det då för idé att skaffa sig högre kompetens? frågar sig Ewy Jakobsson.
Hon konstaterar också att sjuksköterskorna är arbetsledare för undersköterskorna samtidigt som deras löner ligger väldigt nära varandra - och ibland har undersköterskorna mer betalt.
- Förstår du att vi är upprörda? säger Ewy Jakobsson.
Utbildning och kunnande ihop med ansvar är några faktorer som styr hur hög lönen ska vara.
- Jag kan ta livet av en patient om jag gör fel.
Samling på lasarettet
Hur mycket betalt anställda har ska spegla vad man uträttar.
- Lönen visar vad du är värd. Sjukhuschefen Jan Karlsson har 200 000 kronor i månaden och jag får 20 200 kronor, säger Ewy Jakobsson.
På onsdagen samlades sjuksköterskor på lasarettet för att diskutera vad de ska göra för att förbättra arbetsvillkor och lön.
Vårdförbunden är mitt uppe i avtalsförhandlingarna. Parterna ligger så långt ifrån varandra att medlare utsetts. Undersköterskornas fack Kommunal har redan förhandlat klart.
- De fick upp sina löner rejält, men det är de värda. Det är viktigt att påpeka, säger Maria Ahlmark, ordförande i Vårdförbundet på Gotland.
Hon uppmanade sina medlemmar att fortsätta protestera, fortsätta informera och söka stöd.
- Det är viktigt att folk förstår. Gå ut och be om namnunderskrifter, uppmanade hon.
Citerar Jonatan Lejonhjärta
En namninsamling pågår också på hemsidan www.upproret.se. Där citeras Jonatan i "Bröderna Lejonhjärta", som säger: "Det finns saker varje människa måste göra, annars är de bara en liten lort".
Det har sjuksköterskorna tagit fasta på och hotar nu med massuppsägningar.
- Så långt kommer vi nog inte att gå på Gotland, men personligen är jag beredd att göra det, säger Ewy Jakobsson.
19 000 personer har skrivit på hittills. På Gotland fortsätter man kampen genom att gå ut bland folk för att samla namn.
- Nu är vi taggade till tusen, säger Ewy Jakobsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!