Sjukskrivningarna inom kommunen ökar igen
Kommunens ekonomin är hårt ansträngd, visar årets första tertialrapport. Samtidigt ökar sjukskrivningarna bland kommunens personal.
När ekonomin kärvar mår personalen dåligt. Trenden med sjunkande sjukfrånvaro är bruten, visar senaste rapporten.Trots att de pågående sparbetingen påverkat arbetssituationen, har Gotlands kommun haft sjunkande sjukfrånvaro de senaste två åren. Under 2003 sjönk sjukfrånvaron för första gången på flera år. Då var den 6,6 procent av anställningstiden. Trenden fortsatta under 2004, då sjukfrånvaron sjönk till 6,2 procent. Målet om en sjukfrånvaro på max 4,5 procent av anställningstiden såg ut att vara inom räckhåll 2006.
Men nu ökar sjukfrånvaron igen. Under första tertialet i år är den 0,5 procentenheter högre än under samma period 2004. Trendbrottet är inte bra för socialdemokraterna, som gick till val med ett löfte om att minska sjukfrånvaron i kommunen.
Kommunstyrelsen beslutade efter förra månadsrapporten att snarast inleda diskussioner med de ordföranden vars nämnder har stora underskott. Men medvetenheten om det ekonomiska läget är stor i nämnderna. Hälso- och sjukvårdsnämnden och räddningstjänsten har krisgrupper igång, och vid barn- och utbildningsnämnden har krisgruppen permanentats till en ekonomigrupp.
De åtgärder som krisgrupperna beslutat om kommer att påverka personalsituationen framöver. Exempelvis inom barn- och utbildningsförvaltningen ska vakanta tjänster bara tillsättas i undantagsfall, samtidigt som man ska försöka minska administrationen.
Inom hälso- och sjukvården har personalkostnaderna ökat kraftigt i år, främst på grund av hög korttidsfrånvaro som krävt dyra vikarielösningar. Den bilden kommer att bestå under resten av året. Främst är det psykiatrin, primärvården och Op/IVA-kliniken som har problem.
Räkna med skattehöjning
Vid gårdagens sammanträde tog kommunstyrelsen upp budgetberedningens förslag till budget för 2006. Majoriteten vill ha en skattehöjning och sätter upp ett finansiellt mål där kommunen ska redovisa ett överskott med två procent av nettokostnaderna - vilket motsvarar cirka 60 miljoner kronor.
Oppositionen når nästan samma resultat, utan skattehöjning men med kraftigare besparingar.
- Kommunledningen måste visa en stram hållning. Det går att klara ekonomin utan skattehöjning, säger P-O Jakobsson (c).
- Vi har en stram hållning, men det måste finnas en rimlighet i hur man sparar, kontrar Sonia Landin (s).
I dagsläget talar allt för att kommunledningen lägger fram ett förslag om höjd skatt med 50 öre vid fullmäktiges sammanträde i november. Men innan dess ska kommunstyrelsen göra en budgetavstämning i början av oktober, då en prognos över statsbidraget för 2006 ska finnas till hands. Då ska man även ta ställning till kraven på höjda bidrag som Länsteatern och Baltic Art Center ställt.
Övriga beslut
Kommunstyrelsen beslutade i går att avbryta Fenova, det projekt som var tänkt att ersätta Fenomenalen. Efter det att barn- och utbildningsnämnden beslutat att inte längre vara huvudman för verksamheten har Fenomenalens framtid varit osäker. Fenova skulle ha inneburit en utveckling av verksamheten, men kommunen har inte råd. Nu ska ledningskontoret förhandla om en fortsättning för Fenomenalen i nuvarande lokaler vid Länsmuseet. Ett beslut om verksamheten kan tas under hösten.
Länsmuseet får 3,5 miljoner kronor i bidrag för att bygga om museets entré.
Kommunstyrelsen tillstyrker detaljplanen för Fanfaren 1, som möjliggör en utbyggnad av Matmagasinet vid Stenkumlaväg i Visby. Detaljplanen ska fastställas av kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!