Sjukvården: 15 miljoner back enligt prognosen

Minus 15 miljoner kronor.
Det pekar årets första ekonomiska prognos mot för hälso- och sjukvårdsnämnden.
­ Det är en signal, blir det 15 så är det bra. Men det ekonomiska läget för innevarande år är fortsatt bekymmersamt, konstaterar nämndordföranden Åke Svensson.
Och inför verksamhetsplanen fram till 2007 konstateras att grundproblemet kvarstår: efterfrågan på sjukvård- och därmed kostnaderna - ökar.

Gotland2004-04-20 04:00
Den preliminära, första årsprognos som nu föreligger omfattar perioden januari-mars.
­ Men vi har jobbat utifrån ett befarat underskott om 35 miljoner kronor, konstaterar Åke Svensson, (s). Under bästa förutsättningar skulle vi landa på 12. Och nu pekar årets första prognos mot 15.
­ Det är en signal men den bygger på kort tid så blir det 15 är det bra.
De nedskärningar som har satts in är bland annat stoppet för hyrläkare samt att vakanta tjänster i stor utsträckning inte tillsätts vilket beräknas ge åtta respektive sju miljoner kronor under 2004.
Åke Svensson konstaterar dock att det ser fortsatt kärvt ut framöver. Och ett grundproblem finns:
­ Behovet av hälso- och sjukvård minskar inte, snarare tvärtom.
<span class=MR>Strategisk plan</span>
Hälso- och sjukvårdsnämnden fastslog också strategisk plan och budget för perioden 2005-2007.
Nedskärningsmålet för 2005 är satt till nio miljoner kronor men man når inte riktigt fram utan till 8,5.
Nedskärningarna planeras enligt följande: Minskning av läkemedelskostnader 1,5 miljon, avvecklng av kostnader för personalrörlighetsfunktionen 0,5 miljon, effektivisering av läkarsekreterarresursen på grund av införande av Take care, 1,5 miljon, ökade utomlänsintäkter på grund av bättre diagnossättning 1 miljon, samt ökad kostnadstäckning inom vuxentandvård 1,5 miljon.
Till dessa nedskärningar läggs följande som kräver vidare utredning: neddragning med två vårdplatser vid infektion 0,7 miljoner,, samt neddragning med åtta platser på äldrerehab vid medicin 1,6 miljoner.
Slutligen den omdiskuterade höjningen av bassängavgifter vid Hab/Rehab om 0,2 miljoner (vilket innebär 150 kr/tim för handikapporganisationerna), något som kräver beslut i kommunfullmäktige.
Sammanlagt ger dessa klubbade nedskärningar 8,5 miljoner.
Åke Svensson:
­ Vi får se vad kommunstyrelse och fullmäktige säger om det.
<span class=MR>Investerar för 20 mkr</span>
I äskandet för 2005 begärs 37 miljoner. Främst är det regionvården som beräknas dra mer pengar med 20 miljoner.
­ Där har den årliga prisökningen varit runt tio procent de senaste åren vilket har urholkat budgeten eftersom kompensationen har skett genom traditionell indexuppräkning.
­ En realistisk budget, där verksamhet bedriven på Gotland inte gröps ur på grund av prisökningar inom den vård vi inte har möjlighet att tillgodose här, skulle för 2005 vara 20 miljoner större än 2004 bortsett från pris- och löneökningskompensation, konstaterar Åke Svensson och hälso- och sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henriksson.
De beviljade investeringsmedlen för 2004 är 20 miljoner. De ligger långt under de av förvaltningen prioriterade investeringsbehoven om 42 miljoner vlika främst hänger ihop med utbyte av avancerad teknisk utrustning.
<span class=MR>Röda, gröna och gula kort </span>
Röda, gröna och gula kort kan framöver bli aktuella inom vården. Detta när man nu inför metoden med så kallade balanserade styrkort. Det är en metod enligt vilken man försöker följa verksamheten ur fler aspekter än den sedvanliga ekonomiska. Det handlar då även om brukare/kunder, medarbetare/ledare, processer och samhälle.
Modellen emanerar ursprungligen från näringslivet och finns i dag hos kommunen inom konsult- och servicekontoret.
­ En bra modell där man under de olika punkterna har separata mål och uppföljningar varje år. Grönt innebär att man klarar av det, gult att man är på väg och om det är väldligt mycket rött finns det anledning att dra öronen åt sig, konstaterar Åke Svensson.
­ Ju grönare desto starkare blir ekonomin. Nöjda medarbetare och allmänhet ger automatiskt en bättre ekonomi.
<span class=MR>Förlänger avtal</span>
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade också att förlänga några vårdavtal.
Med två privata sjukgymnaster förlängs avtalen med ett år från 1 januari 2005.
Besöksvolymen till desa uppgår till ca 2 600 patientbesök vardera.
Även med S:t Lukasmottagningen förlängs avtalet avseende psykoterapi med ett år från 1 januari 2005.
Denna mottagning har haft ca 1 700 besök under 2003.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om