Sjukvården drabbades av problem med journalsystem

Under måndagsförmiddagen hade sjukvården på Gotland problem med stora störningar i journalsystemet TakeCare, vilket bland annat innebar svårigheter med att komma åt patientjournaler. Tidigt på eftermiddagen uppgavs problemet vara avhjälpt.

Lena Bäckström, primärvårdschef inom Region Gotland, bekräftar att sjukvården på Gotland har problem med sitt journalsystem.

Lena Bäckström, primärvårdschef inom Region Gotland, bekräftar att sjukvården på Gotland har problem med sitt journalsystem.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-11-27 10:16

Det är oklart när störningarna först uppstod. Under måndagsmorgonen hade både vårdcentraler och lasarettet problem att komma åt patientjournaler, vilket orsakade en del förseningar för patienter som bokat telefontid.

– Det är journalsystemet som ligger nere vilket gör att vi inte kommer åt några journaler. Det i sin tur gör att vi inte kan se till exempel vilka mediciner patienter har, och vi kan inte boka tider. Vi får återkommande rapporter, och för en del är systemet bara väldigt segt, så en del kanske kommer in, andra inte. Men just nu ligger det helt nere, sade Lena Bäckström, primärvårdschef inom Region Gotland, på måndagsförmiddagen. 

Hon uppgav samtidigt att det finns reservrutiner för patienter som sökte vård akut. Patienter som ringde in och ville boka tid uppmanades att ringa tillbaka vid ett senare tillfälle.

Senare under förmiddagen berättade sjukhuschef Anna-Clara Collén att sjukhuset hade aktiverat ett så kallat ”läsläge” i journalsystemet, vilket gjorde att vårdpersonalen åtminstone kunde läsa i journalerna. Vid klockan 13.30 uppgav hon att problemet var avhjälpt.

– Nu har vi precis fått besked om att vi kan använda TakeCare som vanligt, men att programmet kan vara lite segt, sade Anna-Clara Collén då.

Just nu har sjukvården stora problem med sitt journalsystem.
Just nu har sjukvården stora problem med sitt journalsystem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!