Vårdbarometern är en undersökning av vad medborgarna tycker om hälso- och sjukvården i det egna landstinget. Minst 1 000 slumpvis utvalda personer intervjuas i varje region/landsting.
Gotland är i år med för första gången. Och det blev genomgående mycket positiva resultat för den gotländska vården.
Regionen ligger tvåa respektive trea i riket när det gäller medborgarnas nöjdhet med tillgång på vård samt väntetider.
84 procent av de tillfrågade gotlänningarna anser att de har tillgång till den sjukvård de behöver. Och 75 procent tycker att väntetiderna är rimliga.
Förtroende
När det gäller förtroendet för sjukvården ligger gotlänningarnas svar i nivå med riksgenomsnittet. 65 procent uppger att de har stort eller ganska stort förtroende för vården.
Siffrorna blir något högre när man frågar specifikt om förtroendet för vårdcentraler och för lasarettet (67 respektive 68 procent).
I intervjuerna ställs även frågor om sjukvårdens finansiering. På Gotland uppger 60 procent att de är beredda att höja skatten för att nuvarande nivå på sjukvården ska kunna bibehållas.
Värdefullt
- Rapporten ger politiker, tjänstemän och vårdpersonal värdefull information inför det fortsatta utvecklingsarbetet av den gotländska hälso- och sjukvården, säger tillförordnade sjukvårdsdirektören Bo Magnusson i en kommentar.